Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Δεκ-2022 08:31

  Τι θα συζητηθεί για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας

  Eurogroup: Τέλος η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα - Τον Νοέμβριο η τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων για την Ελλάδα, αλλά και την αναδρομική διαγραφή τόκων ύψους 6 δισ. ευρώ από ένα δάνειο ύψους 11 δισ. ευρώ που σύναψε η Ελλάδα το 2012, για την επαναγορά ακριβού χρέους αναμένεται να εγκρίνει το Eurogroup την Δευτέρα στην τελευταία συνεδρίαση του για το 2022.

  Στην ουσία, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα κληθούν να κλείσουν τον κύκλο των δύο μεσοπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η υλοποίηση των οποίων συνόδευε κάθε δεύτερη τριμηναία αξιολόγηση της Ελλάδας , όσο βρίσκονταν σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Το πρώτο  ήταν η επιστροφή των κερδών συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ που διακρατούσαν από το 2010 η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες, τα οποία όπως συμφωνήθηκε από το 2018, θα εκταμιεύονταν προς την χώρα μας σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας, θα εγκριθεί η δόση που θα έπρεπε να δοθεί τον Ιούνιο του 2019, αλλά αναβλήθηκε γιατί η Ελλάδα βρίσκονταν σε προεκλογική περίοδο και δεν έγινε η σχετική αξιολόγηση.

  Το δεύτερο κεφάλαιο από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που αναμένεται να κλείσει την Δευτέρα είναι το επιτοκιακό πέναλτι (step up interest ψους 2,5%, με το οποίο επιβαρύνθηκε η Ελλάδα γιατί δεν αποπλήρωσε μέχρι και το τέλος του 2016 ένα χρέος ύψους 11 δισ. ευρώ που έκανε το 2012 για την επαναγορά χρέους. Ως μεσοπρόθεσμο μέτρο εξετάζονταν κάθε εξάμηνο (μαζί με την δόση των κερδών από τα ομόλογα) και η αναβολή της εξαμηνιαίας πληρωμής τόκων που έφτανε τα 110 εκ. ευρώ. Μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα ζήτησε αυτή η υποχρέωση να διαγραφεί οριστικά , αφού πέτυχε συνολικά 16 θετικές αξιολογήσεις. Οι τόκοι του δανείου από τις αρχές του 2017 μέχρι και την λήξη του φτάνουν σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής τα 6 δισ. ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν οριστικά , από τις υποχρεώσεις του χρέους.

  Η οικονομική διακυβέρνηση

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι συζητήσεις που θα γίνουν για την συμβατότητα των προσχεδίων των προϋπολογισμών του 2023 που έχουν υποβάλλει όλα τα κράτη μέλη στην Κομισιόν από τα μέσα Οκτωβρίου. Στην συζήτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλύσει ποιοι προϋπολογισμοί συμβαδίζουν με τις κατευθυντήριες γραμμές για το 2023 και ποιοι θα χρειαστεί να τροποποιηθούν. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που ο προϋπολογισμός τους περνάει τα κριτήρια της Επιτροπής. Τούτο, παρά το γεγονός ότι στο θέμα των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης,  η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει διαθέσει το αναλογικά μεγαλύτερο ποσό από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Μάλιστα τα περισσότερα από τα μέτρα στήριξης ήταν οριζόντια και όχι στοχευμένα, όπως ζητούσε από τα μέσα του χρόνου η επιτροπή. Οι κατευθυντήριες γραμμές για τους προϋπολογισμούς του 2023 θα συζητηθούν ξανά στο επόμενο Eurogroup στα μέσα Ιανουαρίου και θα εγκριθούν από την σύνοδο κορυφής στις 23-24 Μαρτίου.

  Οι αλλαγές στο Σύμφωνο σταθερότητας

  Ένα ακόμη θέμα του Eurogroup της Δευτέρα, θα είναι η πρόταση της Επιτροπής για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες από το 2024, όταν αναμένεται να τερματιστεί η ρήτρα συνολικής διαφυγής και θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι Η πρόταση της Επιτροπής καταργεί τον κανόνα για την μείωση σε ετήσια βάση του 1/20 του χρέους πάνω από το 60% του ΑΕΠ για την υπερχρεωμένες χώρες. Προτείνει την αντικατάσταση του με τετραετής συμφωνίες με κάθε υποχρεωμένη χώρα, με συγκεκριμένους στόχους και υποχρεώσεις, οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά του χρέους κάθε χώρας. Η κατάργηση του 1/20 για το χρέος είναι ένα από τα βασικά σημεία της Ελληνικής πρότασης για τις αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Στην συνεδρίαση της Δευτέρας θα οριστεί και ένα χρονοδιάγραμμα συζητήσεων , μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις μέσα στο 2023 .

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ