Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 14:28

  Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

  Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Γιώργου Λαμπίρη

  Έρχεται εορταστικό καλάθι, γεμάτο εκπλήξεις. Αυτό είναι που προανήγγειλε άλλωστε και ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Το καλάθι θα έχει μέσα και προϊόντα που δεν θα είναι μεν πρώτης ανάγκης, αλλά θα απευθύνονται στους μικρότερους σε ηλικία "πελάτες” των σούπερ μάρκετ όπως για παράδειγμα τα εποχιακά γλυκίσματα όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και πιθανότατα τα παιχνίδια, τα οποία πιθανολόγησε ότι μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτό ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Eπίσης δεν αποκλείεται και είδη κρέατος όπως η γαλοπούλα να εντάσσονται σε αυτό. Το καλάθι έφερε αρκετή κίνηση στα σούπερ μάρκετ σε μία περίοδο που τα δεδομένα ήταν μάλλον αρνητικά ως προς την πορεία της κατανάλωσης σε όγκο προϊόντων. Βέβαια ο τζίρος είναι ανοδικός και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό για το σύνολο της αγοράς με 13,1% την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (έως και 6/11), σε σύγκριση με την περσινή, ωθούμενος από τις πληθωριστικές τάσεις της περιόδου.  

  Όσοι πάντως βρέθηκαν κάποια στιγμή να κατηγορούν το καλάθι είτε επρόκειτο για προμηθευτές, είτε για λιανεμπόρους, πλέον κινούνται υπέρ αυτού, βλέποντας ήδη τα αποτελέσματα. Από τη διαδικασία βέβαια δεν λείπουν και φαινόμενα αισχροκέρδειας, τα οποία συμβαίνουν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας όπου και τα περιθώρια για πιέσεις προς τους προμηθευτές για χαμηλότερες τιμές είναι μεγαλύτερα. 

  Νέο φυλλάδιο προσφορών παράλληλα με το ήδη υπάρχον;

  Το καλάθι αποτελεί κατά μία έννοια ένα νέο φυλλάδιο προσφορών για τις αλυσίδες παρά τα όσα υποστηρίζει περί του αντιθέτου το υπουργείο Ανάπτυξης, τουλάχιστον με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι αλυσίδες και οι προμηθευτές. Διότι στην πραγματικότητα αποτελεί έναν πολυδιαφημισμένο κατάλογο προϊόντων, ο οποίος περιλαμβάνει αγαθά σε χαμηλότερες τιμές από κάποια άλλα και όχι μόνο αυτό, έχει ευνοήσει και κωδικούς που σε διαφορετικές συνθήκες δεν θα έβρισκαν ποτέ ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Η ιδιωτική ετικέτα ενισχύεται σε πωλήσεις όχι μόνο εντός αλλά και εκτός καλαθιού, όπου το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που εντάσσονται σε αυτό είναι ιδιωτικής ετικέτας και μέχρι στιγμής βρίσκονταν πιθανώς παραγκωνισμένα στην άκρη κάποιου ραφιού αλυσίδας σούπερ μάρκετ. 

  Η δήλωση Γεωργιάδη για εκπλήξεις

  Όπως ανέφερε μάλιστα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 13ο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ, "την άλλη βδομάδα, θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις για το εορταστικό καλάθι. Πιστεύω ότι θα έχουμε πολύ καλή εορταστική αγορά. Το λιανικό εμπόριο παρά την κρίση κρατάει τις δυνάμεις του στην Ελλάδα. Μην μπαίνουμε σε μια αλληλοτροφοδοτούμενη μιζέρια, το λιανικό εμπόριο εξακολουθεί να πηγαίνει καλά. Η οικονομία μας το 2022 θα έχει ανάπτυξη πάρα πολύ μεγάλη, πιστεύω προσωπικά μεγαλύτερη και του 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ένα μεγάλο κομμάτι αφορά το λιανικό εμπόριο και εσάς. Και με καλή διάθεση και καλοπιστία όλα θα πάνε καλά”.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ