Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 20:00

  Ανάσα και στα δημόσια ταμεία από την πτώση των τιμών ενέργειας

  Ανάσα και στα δημόσια ταμεία από την πτώση των τιμών ενέργειας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Βαθιά ανάσα για τον προϋπολογισμό αποτελεί η υποχώρηση των τιμών ενέργειας που έφερε το εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9% τον Νοέμβριο, από 12,1% το Σεπτέμβριο.

  Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου στα 120 ευρώ την μεγαβατώρα, από τα 320 ευρώ που είχε φτάσει στα μέσα Αυγούστου και του αργού πετρελαίου στα 88 δολάρια το βαρέλι, από τα 120 ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, έχει φέρει κάποια πρώτα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται ακόμη ψηλά και οι ανατιμήσεις που προκάλεσε η κρίση στα τρόφιμα συνεχίζουν να έρχονται, με μία σχεδόν κάθε 15 ημέρες..

  Η αίσθηση ότι "τα χειρότερα με την ενέργεια τα έχουμε πίσω μας" φέρνει προσδοκίες για την σταθεροποίηση και, στην συνέχεια, την αργή αποκλιμάκωση των τιμών μέσα στο 2023. Τούτο βέβαια αν δεν συμβεί κάτι που θα αναστρέψει την μέχρι στιγμής κατάσταση.

  Παράλληλα, η καλή πορεία της οικονομίας, σε συνδυασμό και με την όλο και μικρότερη ανάγκη επιδότησης, κυρίως των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνει στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ώστε να σχεδιαστούν περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα, για την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

  Το πόσο ακριβώς είναι το κέρδος από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο είναι δύσκολο να αποτιμηθεί Ωστόσο, ο λογαριασμός των έκτακτων μέτρων στήριξης για την άμβλυνση των συνεπειών της κρίσης από την αρχή του χρόνου έφτασε για φέτος τα 10 δισ., με το 60% να αφορά τις επιδοτήσεις ρεύματος.

  Ειδικότερα από 9,88 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί ως μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης, η επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος απορρόφησε συνολικά πόρους 6,3 δισ. ευρώ. Μαζί με την επιδότηση κατά 1,8 δισ. των τιμών του φυσικού αερίου, έφτασε συνολικά τα 8,1 δισ. ευρώ.

  Η επιδότηση ρεύματος

  Η επιδότηση του ρεύματος, κορυφώθηκε το τρίτο τρίμηνο του χρόνου. Τον Ιούλιο, η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε 1,02 δισ., αφού στα 722 εκατ. άμεσης επιδότηση προστέθηκε η επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 30/06/2022, με δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο, η επιδότηση για τα τιμολόγια του ρεύματος έφτασε τα 1,2 δισ. ευρώ. ενώ για τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ για να υποχωρήσει λίγο πάνω από τα 400 εκ ευρώ τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

   

  Παράλληλα όμως με το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, η άνοδος των τιμών αργού πετρελαίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της βενζίνης κοντά στα 2,5 ευρώ το λίτρο, του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης (με τον μειωμένο φόρο) στα 1,6 ευρώ το λίτρο, οδήγησε σε επιδοτήσεις στα υγρά καύσιμα συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ.

  Επιδοτήσεις πετρελαίου - βενζίνης

  -Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2022 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2023 και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 311 εκατ. ευρώ),

  -Η εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά 6 μήνες, από τον Απρίλιο 2022 έως τον Σεπτέμβριο 2022 με δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ.

  -Οι επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ).

  Στα χρήματα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το έκτακτο επίδομα των 200 ευρώ που δόθηκε σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους τον περασμένο Απρίλιο και θα ξαναδοθεί αυξημένο στα 250 ευρώ μέχρι και τις γιορτές, με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ