Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2022 22:12

  Πότε θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

  Πότε θα απονεμηθούν όλες οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μετά τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών κύριων συντάξεων, το Υπουργείο Εργασίας βάζει το αμέσως επόμενο διάστημα "μπρος” για τον εκμηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, με ορίζοντα τα μέσα του 2023.

  Ήδη μάλιστα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών. Το σχέδιο που ήδη υλοποιείται - αλλά θα τρέξει πολύ πιο γρήγορα από εδώ και στο εξής - περιλαμβάνει:

  -Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα

  -Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ

  -Ενεργοποίηση διαδικασίας FastTrack και για τις επικουρικές

  -Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών

  -Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου.

  Αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως ο εκμηδενισμός των περίπου 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων είναι δυνατός έως τα μέσα του 2023 και θα φέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ στις τσέπες των συνταξιούχων και έτσι της πραγματικής οικονομίας.Σημειώνεται πάντως πως σε αντίθεση με το τι ισχύει στον κλάδο της κύριας ασφάλισης του e- EΦΚΑ, δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε κρατική συμμετοχή στα οικονομικά του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης, παρά μόνο εκείνης που αφορά την απώλεια εσόδων του από την υποχρεωτική ένταξη όσων πρωτασφαλιστούν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτό σημαίνει πως αν δεν επαρκούν τα έσοδα του επικουρικού κλάδου του e- ΕΦΚΑ από εισφορές (τρέχουσες, ληξιπρόθεσμες) και την απόδοση της περιουσίας, θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι πχ μέσω της ρευστοποίησης μερίδας της κινητής περιουσίας του.

  Σε σχέση με τη διαδικασία fast track, την οποία θα ακολουθήσει ο e-ΕΦΚΑ, θα "τρέξει” ως εξής:

  Θα εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 31 Μαρτίου 2022, πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν εάν δικαιούται σύνταξη και πόση.

  Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΑΤΛΑΣ" (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα

  Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 - και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης - η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

  Το χρονοδιάγραμμα

  Ο e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα στην έκδοση επικουρικών συντάξεων στα ακόλουθα ταμεία:

  - Πρώτα από όλα θα "τρέξει” τις συντάξεις των επικουρικών ταμεία στους κλάδους των μετάλλων και άλλων παλιών ταμείων, έτσι ώστε αυτές να εκδοθούν έως το τέλος του 2022.

  -Έπειτα, θα βάλει μπρος στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων του τέως ΙΚΑ, η οποία αναμένεται να συντελεσθεί στις αρχές του 2023.

  - Τέλος θα "τρέξει” (μέχρι τα μέσα του 2023) την εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου.

  Αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

  * Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, πέρασε διάταξη με την οποία προσδιορίζεται το ακαθάριστο συνολικό ποσό της επικουρικής σύνταξης. Σύμφωνα, το συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας επικουρικής σύνταξης ή περισσοτέρων της μίας επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, οι οποίες χορηγούνται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και τις 31.12.2014, ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 6/20 του ανώτατου ορίου για τις κύριες συντάξεις. Το ανώτατο όριο καταλαμβάνει και τις κάθε είδους προσαυξήσεις της σύνταξης ή των συντάξεων.

  Το όριο αυτό εφαρμόζεται για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλονται ή για τις οποίες εκδίδεται πράξη απονομής σύνταξης από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της έναρξης ισχύος του παρόντος, ανεξαρτήτως του χρόνου που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης ή εκδόθηκε η πράξη απονομής σύνταξης. Ποσά που έχουν καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και υπερβαίνουν το σχετικό όριο δεν αναζητούνται.

  * Με εγκύκλιο του, ο e- ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει το ''καθεστώς'' της αναγνώρισης ή συμπλήρωσης χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ξεκαθαρίζει εγκύκλιος του e-ΕΦΚΑ.

  Συγκεκριμένα, γνωστοποιούνται οι δύο δυνατότητες που δίνονται σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη.Δηλαδή μπορούν:

  1. να αναγνωρίσουν υπολειπόμενο χρόνο και

  2. να συμπληρώσουν χρόνο με προαιρετική ασφάλιση.

  Περαιτέρω, με την ίδια εγκύκλιο γνωστοποιήθηκαν τα πρόσωπα τα οποία υπάγονται στις νέες διατάξεις, οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τις Τοπικές διευθύνσεις για την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

  Μ' άλλα λόγια, οι οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4921/2022 εφαρμόζονται και στον κλάδο Επικουρικής ασφάλισης e-ΕΦΚΑ και ως προς το σημείο αυτό τροποποιείται η Εγκύκλιος 29/2022.

  Η εν λόγω διάταξη προβλέπει πως :

  Ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), οι οποίοι συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31η.12.2022 και έχουν πραγματοποιήσει από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους από τους φορείς αυτούς, έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλισή τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή στην Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού, δύνανται να αναγνωρίσουν μέχρι εκατόν 150 ημέρες ασφάλισης, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας των φορέων στους οποίους ήταν ασφαλισμένοι.

  Η αναγνώριση γίνεται με την εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

  Το δικαίωμα αυτό αποκλείεται, εάν οι ασφαλισμένοι έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ