Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Δεκ-2022 07:38

  Φυσικό αέριο: Γκάζι... για τον "Κάθετο Διάδρομο" Νότου - Κεντρικής Ευρώπη

  64671901
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επισπεύδεται το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του λεγόμενου "Κάθετου Διαδρόμου" μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα μέχρι και την Σλοβενία.

  Οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ), της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz), της Ρουμανίας (Transgaz) και της Ουγγαρίας (FGSZ) υπογράφουν σήμερα μαζί με την κοινοπραξία του αγωγού IGB, ICGB, και την Gastrade που χτίζει το FSRU Αλεξανδρούπολης, μνημόνιο συνεργασίας για την τεχνική βελτίωση της διασύνδεσης των δικτύων τους ώστε να είναι εφικτή η αμφίδρομη ροή αερίου.

  Με τον τρόπο αυτό οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης διαφοροποιούν τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου επιδιώκοντας τον δραστικό περιορισμό της εξάρτησης τους από το ρωσικό καύσιμο.

  Τα συστήματα μεταφοράς αερίου είναι διασυνδεδεμένα μεταξύ των χωρών και με το μνημόνιο συνεργασίας οι Διαχειριστές δεσμεύονται ώστε αφενός να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις ώστε αυτά να αποκτήσουν την ικανότητα υποδοχής του καυσίμου από το Νότο.

  Η δημιουργία του "Κάθετου Διαδρόμου" θα επιτρέψει τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου τόσο από το FSRU Αλεξανδρούπολης (εφοδιασμός με LNG) όσο και από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας).

  Οι χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης έχουν υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο "Κάθετος Διάδρομος" σε συνδυασμό με την προσθήκη στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια άλλων τεσσάρων FSRUs στην Ελλάδα ανοίγει το δρόμο για διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ