Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 12:01

  Στο 9% επιβράδυνε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα - Επιβράδυνση και στην Ευρωζώνη

  Στο 9% επιβράδυνε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο στην Ελλάδα - Επιβράδυνση και στην Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιβράδυνση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. 

  Ειδικότερα, στη χώρα μας ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 9% από 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας 

  Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός επιβράδυνε στο 10,0% αυτό τον μήνα από 10,6% τον Οκτώβριο, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters να τον τοποθετούν στο 10,4%. 

  Τα ενθαρρυντικά στοιχεία δημιουργούν προσδοκίες ότι το πρωτοφανές ράλι στις τιμές των προηγούμενων μηνών βρήκε την κορυφή του, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση έτσι να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να προχωρήσει στην επόμενη συνεδρίαση της στις 15 Δεκεμβρίου με μια μικρότερη αύξηση κατά 50 μονάδες.

  Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε ωστόσο στο 6,6% από 6,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας τις ελπίδες για πτώση. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ράλι των τιμών στα τρόφιμα ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός στην κατηγορία επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός, σκαρφάλωσε στο 13,6% από 12,4%. 

  Εξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η ενέργεια είναι και πάλι ο βασικός παράγοντας για το ετήσιο άλμα των τιμών, με την ετήσια μεταβολή το Νοέμβριο να φτάνει το 34,9% σε σύγκριση με 41,5% τον Οκτώβριο. Ακολουθούν, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (13,6%, σε σύγκριση με 13,1% τον Οκτώβριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1% χωρίς μεταβολή από τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες (4,2% σε σύγκριση με 4,3% τον Οκτώβριο).

  Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη γερμανική, στο 11,3% από 11,6% τον Οκτώβριο, ενώ στη γαλλική, τη δεύτερη μεγαλύτερη, ο ετήσιος πληθωρισμός έμεινε αμετάβλητος στο 7,1%. Ιταλία και Ισπανία εμφάνισαν επιβράδυνση, στο 12,5% από 12,6% η πρώτη και στο 6,6% από 7,3% η δεύτερη. 

  Σε τρεις χώρες της ζώνης του ευρώ ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το θηριώδες 20% και συγκεκριμένα σε  Λετονία (21,7%), Εσθονία (21,4%) και Λιθουανία (21,4%). Συνολικά 11 χώρες κατέγραψαν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού το Νοέμβριο. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ