Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Νοε-2022 07:56

  Σταθερά ανοδική πορεία για τα ναύλα στα δεξαμενόπλοια

  Σταθερά ανοδική πορεία για τα ναύλα στα δεξαμενόπλοια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Η αγορά των δεξαμενόπλοιων ενισχύεται τους τελευταίους μήνες και τα φορτία και άρα και τις τιμές τους να κινούνται σε ανοδική τροχιά. 

  Δύο βασικοί παράγοντες σε αυτό είναι οι χώρες κλειδιά: η Κίνα και η Ρωσία. Εν μέσω των ποσοστώσεων εξαγωγής καυσίμων που ισχύουν αυτή τη στιγμή στην Κίνα και  χορηγούνται από την κινεζική κυβέρνηση στα διυλιστήρια της χώρας, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία της, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου για τον Οκτώβριο έφθασαν σε υψηλό 5 μηνών στα 10,2 εκατομμύρια βαρέλια. Η άνοδος αποδίδεται κυρίως στις εξαγωγές, παρά στην αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης πετρελαίου. 

  Η αγορά βρίσκεται μία εβδομάδα πριν την εφαρμογή του "απαγορευτικού" στις εισαγωγές ρωσικού αργού από την ΕΕ, στις 5 Δεκεμβρίου, με την  Ευρώπη  να εξακολουθεί να καλύπτει από την Ρωσία το 15-20% των συνολικών εισαγωγών αργού από θαλάσσης.  Οι νέες κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από τις αρχές Ιουνίου αφορούν την απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Η απαγόρευση του αργού πετρελαίου θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε η ΕΕ πρέπει να έχει βρει νέους προμηθευτές και η Ρωσία πρέπει να βρει νέους αγοραστές.

  Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η "εξάρτηση" της Ευρώπης από τη Ρωσία παραμένει ιδιαίτερως αυξημένη. Οι θαλάσσιες εξαγωγές αργού της Ρωσίας αυξήθηκαν σε υψηλό πέντε μηνών την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, καθώς τα πλοία σπεύδουν να φτάσουν σε σημαντικά λιμάνια στην Αρκτική και τη Βαλτική, πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο μισό του Νοεμβρίου, οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου προς την ΕΕ ανήλθαν σε 3,7 εκατομμύρια τόνους, ίσο με το 38% του συνόλου των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών και το 20% των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη θάλασσα της ΕΕ. Τα στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όταν οι όγκοι θαλάσσιου αργού πετρελαίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ αποτελούσαν το 31% των συνολικών ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών και το 14% των θαλάσσιων εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ.

  Και ενώ οι ρωσικές εξαγωγές μικρών αποστάσεων μειώνονται, οι αποστάσεις μεγάλων αποστάσεων αυξάνονται και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η χώρα μετέφερε πρόσφατα δύο φορτία αργού πετρελαίου πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο, με κατεύθυνση ανατολικά προς την Κίνα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι αυτή η διαδρομή μπορεί μια μέρα να προσφέρει στη Ρωσία ταχύτερη πρόσβαση σε Ασιάτες πελάτες. 

  Μια εμπορική εγκατάσταση στη διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας θα αυξήσει περαιτέρω τα τονο-μίλια, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την προσφορά πλοίων, ειδικά την προσφορά πλοίων "κατηγορίας πάγου" που είναι ήδη δύσκολο να βρεθούν. Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση για πλοία "κατηγορίας πάγου" θα μπορούσε να υπερ-τριπλασιαστεί μετά την πλήρη στροφή της Ρωσίας σε φιλικές αγορές, συγκεκριμένα στην Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, ενισχύοντας τα κέρδη τους, καθώς και τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων, εν μέσω φρενίτιδας αγορών από τους ιδιοκτήτες προκειμένου να επωφεληθούν από υψηλές αποδοχές.

  Και ο παράγοντας... Κίνα

  Τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Intermodal,  θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περαιτέρω των εισαγωγών αργού πετρελαίου από την Κίνα. Η τρέχουσα στενότητα της αγοράς ντίζελ λόγω των ιστορικά χαμηλών αποθεμάτων, παρέχει στα διυλιστήρια εξαιρετικά κερδοφόρα περιθώρια, τα οποία με τη σειρά τους ωθούνται να διαθέτουν τα καύσιμα τους σε διεθνείς κερδοφόρες αγορές. 

  Αντίστοιχα, τα δεξαμενόπλοιά VLCC  αύξησαν τις μέρες ναύλωσης τους σχεδόν κατά 10% τον Οκτώβριο, καθώς τα supertanker εγκαταλείπουν την εμπορική οδό των ΗΠΑ προς την Ευρώπη και κατευθύνονται προς την Κίνα. Η δυνατότητα επέκτασης των ποσοστώσεων εξαγωγών έως το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι περαιτέρω υποστηρικτικό για τα δεξαμενόπλοια VLCC προς ανατολάς τους επόμενους μήνες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ