Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Νοε-2022 09:28

  Τέλος χρόνου για την απογραφή των μισθωτών

  Υπουργείο Εργασίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αντίστροφη μέτρηση μόλις μίας ημέρας "τρέχει" από σήμερα για την ολοκλήρωση της απογραφής του χρόνου εργασίας όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα στο σύστημα "Εργάνη ΙΙ".

  Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.

  Υψηλόβαθμοι κύκλοι της αγοράς ανέφεραν στο Capital.gr πως δεν θα πρέπει να αποκλείεται να δοθεί μία παράταση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας.

  Η παράταση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε να είναι είτε λίγων ημερών, είτε ακόμα και για έναν μήνα (δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου 2022) ή σύμφωνα με το πιο ακραίο σενάριο ακόμη και  δύο μήνες (έως 31 Ιανουαρίου 2023).

  Πάντως, κύκλοι του Υπουργείου Εργασίας δεν επιβεβαίωναν στο Capital.gr, τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, το ενδεχόμενο να δοθεί μία παράταση. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί το πότε θα ξεκινήσει η διαβούλευση Υπουργείου Εργασίας - εκπροσώπων κλάδων της οικονομίας σε σχέση με την παραπέρα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, βάση της οποίας είναι η ολοκλήρωση της απογραφής στο "Εργάνη ΙΙ" (δηλαδή χωρίς την ολοκλήρωση της απογραφής στο "Εργάνη ΙΙ" δεν μπορεί να προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας). 

  Όπως υπενθύμισε το Υπουργείο Εργασίας, με έκτακτη ανακοίνωση του την περασμένη Κυριακή, από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ", δηλαδή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας (πλην των εταιρειών σούπερ μάρκετς και των τραπεζών οι οποίες έχουν κάνει ήδη απογραφή στο "Εργάνη ΙΙ") .

  Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα.

  Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).

  Η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα ''Εργάνη ΙΙ'', δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

  Η εφαρμογή του μηχανισμού της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, θα είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και θα εφαρμοστεί σταδιακά, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους και θα προχωρήσει, με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, βήμα προς βήμα.

  Ειδικότερα, η β΄ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας.

  Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ, αναφέρεται. Σε προηγούμενη ανακοίνωση, σημειώνοταν παραπέρα θα επεκταθεί η κάρτα εργασίας στην εστίαση και τον τουρισμό. Υπενθυμίζεται πως η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο καλοκαίρι σε τράπεζες και σούπερ μάρκετς.

  Περαιτέρω, θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.

  Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονιστεί επανειλημμένα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρχουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

  Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

  Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει διάλογο με εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας σε σχέση με τα επόμενα βήματα της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.

  Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρχει ανακοίνωση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας σε σχέση με τη διαβούλευση αυτή και από τη διάρκεια της θα εξαρτηθεί και το χρονοδιάγραμμα της παραπέρα εφαρμογής της κάρτας εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους (security, ασφαλιστικές, βιομηχανίες, ΔΕΚΟ, κλπ.)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ