Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 13:05

  Πρόκληση ο διπλασιασμός απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης την περίοδο 2023-2025

  Πρόκληση ο διπλασιασμός απορρόφησης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης την περίοδο 2023-2025
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την πρόκληση που αναλαμβάνει τόσο το κράτος όσο και η πραγματική οικονομία να υπερδιπλασιάσει την απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανέφερε ως "επόμενη μέρα" του Ελλάδα 2.0. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, σε ημερίδα του ΙΟΒΕ.

  Παρά τις πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας στην μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και εν αναμονή της δεύτερης δόσης, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που έρχονται. Όπως είπε, μέχρι σήμερα, είχαμε σε μέση ετήσια βάση ένα μέσο ετήσιο ρυθμό πληρωμών για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ. Την τετραετία 2023-2025 "θα κληθούμε να "υπερδιπλασιάσουμε τον ρυθμό πραγματικών πληρωμών", είπε ο κ Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι από εδώ και πέρα θα δοκιμαστούν οι αντοχές το δημόσιου τομέα, αλλά και της αγοράς, αφού θα πρέπει σε μικρό χρόνο να απορροφηθούν τεράστια ποσά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το 2023 θα έχουμε 12 δισ. δημόσιες επενδύσεις, ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν εκατοντάδες διαγωνισμοί δημοσίων έργων, που θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. "Αυτό που με ανησυχεί είναι πάντα το πόσο γρήγορα θα αλλάξει το κράτος μας σε ότι αφορά στη διοίκηση και η νοοτροπία του πολιτικού συστήματος" είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

  Ωστόσο τόνισε την σημασία των μεταρρυθμίσεων στην ανάκαμψη της οικονομίας και την επιτάχυνση της αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Τόνισε μάλιστα ότι με την αναθεώρηση του προγράμματος, θα προσθέσουμε και άλλες μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στην ώρα τους. Όπως είπε, η Επιτροπή επιλέγει να είναι απολύτως επίμονη στα θέματα μεταρρυθμίσεων "και καλά κάνει".

  Μαργαρίτης Σχοινάς

  Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής κ Μαργαρίτης Σχοινάς αναφερόμενος στην ταχεία υλοποίηση του Ελλάδα 2.0. επανέλαβε ότι "η Ελλάδα ήταν το τρίτο κράτος μέλος που υπέβαλε την πρώτη αίτηση πληρωμής και είναι η τέταρτη χώρα που έλαβε θετική αξιολόγηση για την δεύτερη αίτηση πληρωμής". Δεδομένου του σημαντικού αριθμού των επενδύσεων που προβλέπονται για το επόμενο έτος, τόνισε ότι "το γεγονός ότι το ελληνικό σχέδιο έχει εφαρμοστεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παρά τα οικονομικά εμπόδια που όλοι ζήσαμε το τελευταίο χρόνο δείχνει ακριβώς ότι αυτή η δομή συντονισμού αποδίδει και ότι υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση. Προέτρεψε δε όλους να συμβάλουν ουσιαστικά και καθοριστικά σε αυτή την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια".

  Julia Lendvai

  Καλύτερη του αναμενομένου απόδοση στην εκπλήρωση οροσήμων και στόχων του εθνικού `προγράμματος ανάπτυξης και ανθεκτικότητας παραδέχθηκε η επικεφαλής της ομάδας της ΕΕ για την Ελλάδα JuliaLendvaiαναφερόμενη στην πρόοδο του Ελλάδα 2.0.

  Τόνισε επίσης την υπεραπόδοση της Ελλάδας στο κομμάτι των δανείων που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα, με την πρόωρη ολοκλήρωση των τριών ορόσημων που απελευθερώνει και το κομμάτι των δανείων της 3ηςδόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. "Η Ελλάδα πέτυχε όχι μόνο το όριο των δανειακών συμβάσεων του προγράμματος αλλά και να εγκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δανείων του ΤΑΑ πριν από τις προθεσμίες", τόνισε η κ.Lendvai,για να προσθέσει: "Για τον λόγο αυτό καθίσταται δικαιούχος της δόσης των 3,56 δισ. ευρώ. Με την δόση αυτή έχει φτάσει τα 11,1 δισ. ευρώ σε εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων και δανείων από το Ταμείο, ποσό που αντιστοιχεί στο 37,5% των συνολικών πόρων που αντιστοιχεί στην χώρα"

  Η κοινοτική αξιωματούχος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τα κονδύλια του ΤΑΑ και γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνέχιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής υλοποίησης επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του ταμείου που θα οδηγήσει στην ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ