Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 08:28

  Δέσμευση λογαριασμών 47 ατόμων για απάτη γνωστής ελληνικής εταιρείας σε βάρος της ΕΕ

  Ποιους θα ελέγξει η εφορία το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στα χέρια των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα Ελλήνων εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, εδώ και μέρες, πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, που εντόπισε ίχνη εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από στελέχη μιας γνωστής ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας.

  H συγκεκριμένη εταιρεία, με υψηλό κύκλο εργασιών φέρεται, κατά το πόρισμα της Αρχής, να είχε δημιουργήσει με τη μέθοδο του "καρουζέλ” ένα πλέγμα εταιρειών δορυφόρων για να καταφέρει να υφαρπάξει μεγάλα ποσά από επιστροφές ΦΠΑ. Η ζημιά, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αρχής για το Ξέπλυμα, ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και μάλιστα στρέφεται κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς οι συναλλαγές αυτές αφορούσαν και "εισαγωγές- εξαγωγές”.

  47 δεσμεύσεις

  Ηδη, μάλιστα, η Αρχή έχει εκδώσει διατάξεις με τις οποίες δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί συνολικά 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής της εταιρείας (στελέχη και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι) καθώς και πολλά πρόσωπα που λειτουργούσαν ως "μπροστινοί” (κατά την εκτίμηση της Αρχής) στις εταιρείες δορυφόρους.

  Η μέθοδος κατά το πόρισμα ήταν η εξής: Η εταιρεία δημιουργούσε εταιρείες δορυφόρους και παρουσίαζε εικονικές συναλλαγές μαζί τους με εικονικά τιμολόγια και εικονικές εισαγωγές, εξαγωγές. Με αυτόν τον τρόπο φέρονται να εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από παράνομες φοροαποφυγές και είσπραξη επιδοτήσεων με πλαστούς τζίρους. Κυρίως όμως από παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, με τη ζημία άνω των 20 εκατ. ευρώ να αφορά την ΕΕ καθώς πολλές συναλλαγές γίνονταν στον ευρωπαϊκό χώρο.

  Απάτη

  Το περιγραφόμενο -βασικό- αδίκημα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ίχνη του οποίου εντοπίζει η αρχή, είναι απάτη σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε βαθμό κακουργήματος), γι’ αυτό το πόρισμα υποβλήθηκε στους Έλληνες εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα διενεργήσουν την ποινική έρευνα για να διαπιστώσουν τη διάπραξη ή όχι του αδικήματος σε σχέση με την πλήρη στοιχειοθέτησή του.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ