Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Νοε-2022 08:00

  Τα σενάρια για την πορεία των ομολόγων

  Τα σενάρια για την πορεία των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  H μείωση του τεράστιου χαρτοφυλακίου των ομολόγων της είναι το επόμενο "όπλο" που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ, στο πόλεμο κατά του πληθωρισμού και παράλληλα, η "εμπόλεμη ζώνη" που θα εισέλθουν αυτόματα, οι τίτλοι των υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

  Το τεράστιο απόθεμα ομολόγων των 8 τρις που έχει συγκεντρώσει η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ από την ποσοτική χαλάρωση που ξεκίνησε το 2015 και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (το γνωστό PEPP), έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής πολλές φορές. Η αιτία για την οποία έγιναν αυτές οι μαζικές αγορές ήταν πραγματική: Η Ευρωζώνη, πριν ακόμη από την κρίση του κορονοϊού, μαστίζονταν από χαμηλή ανάπτυξη και περιορισμένη ρευστότητα.

  Ταυτόχρονα, όμως, η μεγάλη αυτή παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ συντηρούσε τεχνητά, σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα τις τιμές και σε υπερβολικά χαμηλά τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων.

  Η Ελλάδα ευνοήθηκε από αυτή την κατάσταση μλόγω του γενικού κλίματος ευφορίας για την Ευρωζώνη, έστω και αν δεν συμμετείχε στην ποσοτική χαλάρωση. Όταν, μάλιστα, εντάχθηκε κατ' εξαίρεση το 2020 στο PEPP, είδε τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου στο 0,6% το καλοκαίρι του 2021, ενώ οι ελληνικοί τίτλοι είχαν γίνει ανάρπαστα.

  Τώρα, όμως, το σκηνικό αλλάζει. Η ΕΚΤ δια στόματος της Προέδρου της, κας Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι εκτός από το βασικό "όπλο" της αύξησης των επιτοκίων, θα χρησιμοποιήσει και την περιστολή της ρευστότητας που έχει διοχετεύσει στην αγορά μέσω της μείωσης του χαρτοφυλακίου των ομολόγων. Μάλιστα, έχει προαναγγείλει ότι οι αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Νομισματικής πολιτικής, στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αναμένεται να προχωρήσει στην 4η κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της, μάλλον κατά 50 μονάδες βάσης .

  Ταχύτερη αύξηση των αποδόσεων

  Ανεξάρτητα με την στρατηγική που θα ανακοινώσει η κα Λαγκάρντ τον επόμενο μήνα, όλα τα ομόλογα της Ευρωζώνης, αφού θα αρχίσει να αφαιρείται ο "προστατευτικός μανδύας" της ΕΚΤ, θα αρχίσουν να βρίσκουν τις πραγματικές τους τιμές, οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις σημερινές. Σε συνδυασμό με την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, οι τίτλοι της Ελλάδας και της Ιταλίας θα δεχθούν ισχυρή, διπλή πίεση, η οποία θα ξεκινήσει τώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, αφού σήμερα η ΕΚΤ αναμένει την επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2% μέσα στο 2024..

  Σε μετρήσιμα μεγέθη, μπορεί να δούμε την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει πάνω από το 5% προσεγγίζοντας ή και ξεπερνώντας συγκυριακά και το 6% μέσα στο επόμενο χρόνο .

  Οι ασφαλιστικές δικλκείδες

  Παρά την εικόνα που θα διαμορφωθεί για το σύνολο των τίτλων της Ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει την τύχη και την ατυχία να έχει ακόμη μια πολύ "ρηχή" αγορά ομολόγων. Τα διαπραγματεύσιμα ομόλογά της δεν ξεπερνούν τα 90 δις ευρώ σε ένα συνολικού χρέους 357 δις που τα 2/3 κατέχεται από τον λεγόμενο επίσημο τομέα (κατά κύριο λόγο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς). Από τα 90 δις, τα 38,9 δις ευρώ (περίπου το 11 % του χρέους) βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ. Aυτό είναι το μέγιστο ποσό που μπορεί να επανενταχθεί στην δευτερογενή αγορά και να χρειαστεί να αναχρηματοδοτηθεί, με υψηλότερα επιτόκια. To πραγματικό κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί η Ελλάδα θα είναι σίγουρα υψηλότερο από το σημερινό. Δεν θα φτάσει, όμως, στα επίπεδα των επιτοκίων της αγοράς. Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα που δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 32 δις ευρώ το 2023, αλλά και η χρήση όλων των διαθέσιμών χρηματοοικονομικών εργαλείων θα συγκρατήσουν όσο είναι δυνατό το κόστος δανεισμού.

   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ