Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Νοε-2022 18:35

  Αρχές 2023 η δεύτερη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης - Στα 11,1 δισ. ευρώ η απορρόφηση

  'Πράσινο φως' από Κομισιόν για τη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:44

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 3,57 δισ. ευρώ έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικυρώνοντας την ολοκλήρωση 28 οροσήμων και δόσεων που συνόδευαν την αίτηση που έκανε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

  Η εκταμίευση της δεύτερης αυτής δόσης, η οποία αναμένεται στις αρχές του 2023, αφού θα πρέπει να γίνουν κάποιοι τυπικοί μεν αλλά απαραίτητοι έλεγχοι και εγκρίσεις, θα φτάσει το σύνολο των πόρων που έχει απορροφήσει η Ελλάδα από το 2021 στα 11,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 37% των συνολικών πόρων των 30,16 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει προηγηθεί η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021 και η πρώτη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο.

  Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ελληνικού προγράμματος Ελλάδα 2.0, η δεύτερη δόση της χώρας αναλύεται σε 1,72 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, που αποτελεί τη συμφωνημένη δεύτερη δόση από το Ταμείο εκπληρώνοντας 25 ορόσημα και στόχους, και σε 1,85 δισ. ευρώ σε δάνεια, που αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα της τρίτης συμφωνημένης -με βάση το σχέδιο- δόσης του ελληνικού προγράμματος έχοντας εκπληρώσει τέσσερις μήνες νωρίτερα τα τρία επιπλέον ορόσημα που τη συνόδευαν.

  Τα σημαντικότερα από τα ορόσημα, η υλοποίηση των οποίων φέρνει τις επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ, καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι σπουδαιότερες από τις οποίες αφορούν:

  - Την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ και των επενδύσεων σε αυτές, ώστε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να καταστεί κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ΑΠΕ,
  - Την αναζωογόνηση των λιγνιτοπαραγωγών περιοχών,
  - Την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού τομέα για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου,
  - Το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων λεωφορειακών συγκοινωνιών για τη βελτίωση των υπηρεσιών και την προώθηση ενός πιο φιλικού περιβαλλοντικά στόλου λεωφορείων,
  - Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
  - Τη διά βίου μάθηση,
  - Τη φροντίδα των ατόμων με αναπηρία,
  - Τη διασύνδεση των τερματικών πληρωμών με τη φορολογική διοίκηση και την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών,
  - Την παροχή κινήτρων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα,
  - Την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των εξαγωγών των μικρών επιχειρήσεων,
  - Την ενίσχυση της εποπτείας των κεφαλαιαγορών,
  - Τη δημιουργία νέων ευκαιριών χρηματοδότησης για βασική και εφαρμοσμένη έρευνα,
  - Την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων και 
  - Την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της μεταποίησης και της γεωργίας.

  Τα δάνεια

  Η εκταμίευση των δανείων ύψους 1,85 δισ. από την 3η δόση του Ταμείου που έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, θα γίνει αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι τις συμβάσεις συμμετοχής με τις ελληνικές εμπορικές και τις διεθνείς τράπεζες και θεσμοθετήσει τον τρόπο ελέγχου και δημιουργήσει την πλατφόρμα διαχείρισης των δανείων. Το ορόσημο που έκρινε την καταβολή ήταν ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει υπογράψει μέχρι και το τέλος του χρόνου συμβάσεις δανείων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

  Μάλιστα ο στόχος αυτός έχει υπερκαλυφθεί ήδη από το τέλος Οκτωβρίου αφού οι επενδύσεις για τις οποίες έχει υπογραφεί σύμβαση φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα ενισχυθούν με 980 εκατομμύρια ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή σχεδόν διπλάσιο ποσό δανείων από την απαίτηση του συγκεκριμένου ορόσημου. 

  Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις

  Πηγές της Επιτροπής επισήμαναν πως η Ελλάδα είναι ένα από τα 4 μόλις κράτη που έχουν υποβάλλει αίτημα για 2η δόση. Αλλά και το δεύτερο κράτος για το οποίο προωθείται η έγκριση. Αναφέρθηκαν και σε σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης. Τόνισαν ότι σε αυτή την φάση η Ελληνική πλευρά υλοποιεί τα 40 προαπαιτούμενα τα οποία συνοδεύουν το τμήμα των επιδοτήσεων ύψους 1,75 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του Ταμείου αλλά απέφυγαν να μιλήσουν για την πρόοδο υλοποίησης. Οι ίδιες πηγές τόνισαν την σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης της οικονομίας αφού οι πόροι ύψους 30,16 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 16,6% του ΑΕΠ της χώρας, με την μόχλευση από τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών θα έχουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα για την οικονομία.

  Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά: "Η σημερινή, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν, στο δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, που υπέβαλε η Ελλάδα, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανοίγει τον δρόμο για να εισρεύσουν, άμεσα, στην εγχώρια οικονομία 3,6 δισ. ευρώ. Μαζί με την πρώτη πληρωμή και την προχρηματοδότηση, το ποσό που λαμβάνει, προς το παρόν, η χώρα μας, από αυτό το πολύτιμο, αναπτυξιακό εργαλείο, υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ. Σε συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας, εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, η επενδυτική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων ευρωπαϊκών εργαλείων, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος κρατά – και πιστεύω ότι θα κρατήσει και στο μέλλον – την Ελλάδα μακριά από τον κίνδυνο της ύφεσης, στην οποία θα εισέλθουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συγχαρητήρια στην Ελλάδα

  "Συγχαρητήρια στην Ελλάδα! Η πορεία προς την ανάκαμψη συνεχίζεται και η Επιτροπή στέκεται στο πλευρό σας" δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αφορμή την έγκριση της δεύτερης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Όπως τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, η χώρα μας έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή του εθνικού της σχεδίου ανάκαμψης ώστε να λάβει δεύτερη πληρωμή στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις δοθεί το πράσινο φως από τα κράτη μέλη, η Ελλάδα θα λάβει 3,6 δισ. ευρώ. "Η Ελλάδα προωθεί φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σιδηροδρομικές υποδομές, οι δημόσιες μεταφορές και η ψηφιοποίηση των ΜΜΕ" είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν για να προσθέσει: "Η Ελλάδα ενθαρρύνει επίσης νέες επενδύσεις στον τουρισμό, τη μεταποίηση και τη γεωργία. Είναι σημαντικό το ότι έχει επίσης εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τους λογιστικούς και λοιπούς ελέγχους για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ