Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 20:48

  Αποφασισμένο να εντείνει την πίεση για λύσεις από τις τράπεζες εμφανίζεται το ΥΠΟΙΚ

  Αποφασισμένο να εντείνει την πίεση για λύσεις από τις τράπεζες εμφανίζεται το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Αποφασισμένο να εντείνει την πίεση στις εμπορικές τράπεζες ώστε να βρεθούν το ταχύτερο δυνατό λύσεις ώστε να αποφευχθεί ένα κύμα κόκκινων δανείων να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να αποκτήσουν ξανά επιτόκια οι καταθέσεις εμφανίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

  "Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τις τράπεζες, καθώς φαίνεται να μην έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο και να ενεργοποιηθούν", τόνιζε πριν λίγη ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που συμμετείχε στην δίωρη συνάντηση που είχε η ηγεσία του Υπουργείου με εκπροσώπους των διοικήσεων των εμπορικών τραπεζών.

  Η ίδια πηγή τόνιζε ότι από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ τέθηκαν όλα τα ζητήματα στα οποία περιμένουν προτάσεις από την πλευρά των τραπεζών. Συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα της εξάντλησης των ορίων για ευνοϊκές ρυθμίσεις ενήμερων δανείων, αλλά και δανείων τα οποία είχαν ρυθμιστεί μπήκαν ξανά σε καθυστέρηση, επιβεβαιώνοντας έτσι το πρωινό ρεπορτάζ του Capital.gr.

  Ένα δεύτερο θέμα ήταν η αύξηση των χορηγήσεων των τραπεζών στην πραγματική οικονομία το 2023 με δεδομένο ότι ο οδηγός για θετική ανάπτυξη θα είναι οι επενδύσεις.

  Το τρίτο θέμα που τέθηκε είναι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ και οι μείωση των προμηθειών τώρα που οι συναλλαγές έχουν πολλαπλασιαστεί.

  Τέταρτο θέμα είναι η επιτάχυνση της αξιολόγησης των αιτήσεων για ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις στην διαδικασία από την πλευρά των τραπεζών. Πάντως το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι σε αυτό το θέμα η κατάσταση σταδιακά βελτιώνεται αφού το τελευταίο διάστημα έχουμε 500 ρυθμίσεις οφειλών.

  Αναγνώρισε σε αυτό το σημείο τους περιορισμούς και στους σφικτούς όρους που θέτει και στις ελληνικές τράπεζες ο SSM αλλά τόνισε ότι ο επόμενος χρόνος αναμένεται ότι πολύ πιο δύσκολος από το 2022

  "Το επόμενο χρόνο θα έχουμε μεν θετική ανάπτυξη αλλά πολύ μικρότερη από αυτή που έχουμε φέτος ενώ πολλές χώρες της Ευρωζώνης θα μπουν σε ύφεση" τόνισε το ίδιο στέλεχος, για να προσθέσει ότι πριν έρθει η οικονομική επιβράδυνση θα πρέπει να γρήγορα να βρούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα.

  Απέφυγε όμως να αναφερθεί στην φημολογία περί παρέμβασης του δημοσίου με την μορφή της επιδότησης επιτοκίων πάνω από ένα όριο για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο σημειώνοντας ότι κάθε τέτοιο συζήτηση είναι πρόωρη αν `πρώτα το ΥΠΟΙΚ δεν έχει τις προτάσεις των τραπεζών για την αποφυγή ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων.

  Εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών στην σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλώνας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης και εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς ο Γ. Κρητικός.

  Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ