Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Νοε-2022 19:37

  Έσοδα 60 εκατ. ευρώ από την οικειοθελή παροχή του ελληνικού εφοπλισμού

  Έσοδα 60 εκατ. ευρώ από την οικειοθελή παροχή του ελληνικού εφοπλισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Στα 60 εκατ. ευρώ αυξάνονται τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο από τον ελληνικό εφοπλισμό με βάση την πρόσθετη πράξη στο υφιστάμενο συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα που υπεγράφη εχθές από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

  Για τη ναυτιλιακή κοινότητα το συνυποσχετικό υπέγραψε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κα. Μελίνα Τραυλού, βάσει ειδικού πληρεξουσίου που της έχει παρασχεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του 91,56% του συνόλου της χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από εταιρείες του άρθρου 25 ν. 27/1975 πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία.

  Με την Πρόσθετη Πράξη τα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή παροχή των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας θα ανέρχονται σε 60 εκατ. ευρώ ανά έτος, συμπεριλαμβανομένου του έτους 2022. Τονίζεται ότι, με βάση το ισχύον μέχρι σήμερα Συνυποσχετικό, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2019, η οικειοθελής παροχή ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

  Η υπογραφή της Πρόσθετης Πράξης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σταθερός στόχος των ελληνικών Αρχών ήταν και είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, παράλληλα με τη μεγιστοποίηση των θετικών προσήμων για την ελληνική οικονομία.

  Η εν λόγω Πρόσθετη Πράξη θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή των Ελλήνων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ