Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Νοε-2022 15:01

  Το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

  Τι αλλάζει στο βέτο του ΤΧΣ στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Στο μικροσκόπιο του Yπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η στρατηγική αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις συστημικές τράπεζες, με τη διαδικασία να μην αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη του έτους ή ακόμη και τις αρχές Ιανουαρίου.

  Παρά τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων επενδυτών για "fast track" διαδικασίες, πηγές με γνώση του θέματος εξηγούν στο Capital.gr ότι η νομοθεσία (ν. 4783/2021) προβλέπει συγκεκριμένα βήματα τα οποία απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν.

  Η στρατηγική που κατήρτισε η Rothschild για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατατέθηκε στο ΥΠΟΙΚ πριν από δέκα περίπου ημέρες. Έκτοτε, τα τεχνικά κλιμάκια την έχουν κάνει "φύλλο και φτερό" προκειμένου να καταλήξουν σε αναγκαίες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις. 

  Τις τροποποιήσεις αυτές θα εισηγηθεί το ΥΠΟΙΚ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μόλις καταρτιστεί το τελικό κείμενο θα αποσταλεί ξανά στο οικονομικό επιτελείο για έγκριση. "Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες, το στάδιο των τεχνικών διαβουλεύσεων από μόνο του διαρκεί αρκετό καιρό", αναφέρει  αρμόδια πηγή.

  Τι περιλαμβάνει η Στρατηγική

  "Η στρατηγική αποεπένδυσης δεν θα υπαγορεύει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το ΤΧΣ τα μερίδιά του στις συστημικές τράπεζες", αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αυτό που κάνει, εξηγούν, είναι να περιγράφει όλα τα "όπλα" που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ για να διαθέσει τα ποσοστά του, δηλαδή το 40% της Εθνικής, το 27% Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank.

  Οι εναλλακτικές τεχνικές διάθεσης μετοχικού ποσοστού που προβλέπει ο νόμος του ΤΧΣ είναι, μεταξύ άλλων:

  Συνοπτική διαδικασία βιβλίου προσφορών (accelerated book building): Πρόκειται για ιδιωτική τοποθέτηση στη χρηματιστηριακή αγορά. Η διάθεση μετοχών έχει σύντομο χρονικό ορίζοντα. Η διαδικασία του βιβλίου προσφορών ολοκληρώνεται με συνοπτικές διαδικασίες -σε μία ή δύο ημέρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι υπεύθυνοι έκδοσης εγγυώνται ελάχιστο επίπεδο τιμής και εσόδων στην εταιρεία.

  Συνδυασμένη προσφορά μετοχών (full-market offering): Πρόκειται για πιο συνήθη διαδικασία, με την οποία ολοκληρώθηκε και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς το 2021. Συνήθως περιλαμβάνει τη διάθεση μετοχών σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.

  Τμηματική διάθεση μετοχών (dribble out): Οι διαθέσιμες μετοχές διατίθενται τμηματικά, σε μικρές ποσότητες μέχρις ότου εξαντληθούν. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από ημέρες έως και έτη, αναλόγως της στρατηγικής του πωλητή.

  Η τελική μέθοδος που θα εφαρμοστεί θα αποφασιστεί από τον Σύμβουλο Διάθεσης (Goldman Sachs) κατά περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι, αναλόγως των συνθηκών, θα κριθεί ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη για κάθε τράπεζα και για κάθε ποσοστό.

  Η επιλεγόμενη μέθοδος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το timing της διαδικασίας, καθώς αυτή επηρεάζεται από παράγοντες όπως μακροοικονομικό περιβάλλον, συνθήκες στις κεφαλαιαγορές, επενδυτικό κλίμα κ.α.

  Στο ερώτημα κατά πόσο μπορεί η στρατηγική να προβλέπει επίσπευση της διαδικασίας αποεπένδυσης, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι το χρονοδιάγραμμα του νόμου είναι σαφές -η αποχώρηση του Δημοσίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025. 

  Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών είναι αποδεκτό να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή έως τότε, ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αποφασισμένο να δρομολογήσει τη διαδικασία που είχε μπει στον "πάγο" τα προηγούμενα χρόνια.

  Γεύση επενδυτικού ενδιαφέροντος στο Roadshow της ΕΧΑΕ

  Οι διοικήσεις των τραπεζών, πάντως, θα έχουν την ευκαιρία να "τεστάρουν τα νερά" την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου η ΕΧΑΕ θα πραγματοποιήσει το "Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο" σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

  Πηγές της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικές ως προς τη χρονική στιγμή διεξαγωγής του Roadshow, καθώς λίγο πριν το κλείσιμο του έτους οι fund managers εστιάζουν στη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των χαρτοφυλακίων με δοκιμασμένες "συνταγές", χωρίς δηλαδή μεγάλη διάθεση πειραματισμών. Επιπλέον, δυσμενείς είναι και οι μακροοικονομικές συνθήκες -με ραγδαία άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού διεθνώς.

  Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία διανύει την καλύτερη χρονιά μετά από τη 10ετή χρηματοοικονομική κρίση και τη 2ετή πανδημία, καταγράφοντας ανάπτυξη της τάξεως του 6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε ετήσια βάση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα συστημικά ιδρύματα σε ποσοστό κάτω του 10% φέτος, δημιουργούν θετικές προσδοκίες οι οποίες μένει, βέβαια, να επιβεβαιωθούν σε λίγες ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ