Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 13:00

  ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος στην Ελλάδα αλλά και "καμπανάκι" για την επενδυτική βαθμίδα

  ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 6,7% φέτος στην Ελλάδα αλλά και "καμπανάκι" για την επενδυτική βαθμίδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ανάπτυξη 6,7% αναμένει ο ΟΟΣΑ να ολοκληρώσει το 2022 η ελληνική οικονομία, αλλά εκτιμά ότι ο ρυθμός θα μετριαστεί στο 1,6% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

  Παράλληλα, εκτιμά ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης βοηθούν θα βοηθήσει για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να καθυστερήσει αν οι πιέσεις στα δημοσιονομικά είναι πιο έντονες από ό,τι προβλέπεται μετά το δεύτερο μισό του 2023.

  Ειδικότερα, όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, παρά την ανάκαμψη που εμφάνισε ο τουρισμός στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, η κατανάλωση προβλέπεται να επιβραδυνθεί το 2023 καθώς τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.

  Η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας αναμένεται πάντως να οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και να στηρίξει την κατανάλωση το 2024, ενώ οι εκταμιεύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσουν την ήπια αύξηση των επενδύσεων παρά το αυξημένο κόστος.

  Ωστόσο, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παίρνει πιο διευρυμένες διαστάσεις καθώς οι αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού εντείνουν τις μισθολογικές πιέσεις.

  Η στροφή των δημοσιονομικών μέτρων προς τη μεταφορά εισοδήματος σε ευάλωτες ομάδες και η διευρυμένη υποστήριξη της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης εκτιμάται ότι θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση ενέργειας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα αμβλύνει τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

  OOSA

  Κάτι που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα βοηθήσει την Ελλάδα να ανακτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για το χρέος της. Επιπλέον, θα βοηθήσει τη χώρα να διευθετήσει επίσης μακροπρόθεσμους στόχους, ειδικά όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό του υψηλούς επιπέδου ενεργειακής ένδειας.

  Οι προκλήσεις

  Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές, το κόστος επενδύσεων και ο περιορισμός της δημοσιονομικής στήριξης αναμένεται να μετριάσουν την οικονομική ανάπτυξη.

  Η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποδυναμωθεί καθώς ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ η δημοσιονομική στήριξη αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

  OOSA

  Ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί καθώς σταθεροποιούνται  οι τιμές της ενέργειας, αλλά η κατάργηση των επιδοτήσεων των τιμών της ενέργειας, που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα οδηγήσει σε νέα προσωρινή άνοδο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι εάν οι διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό ή οι υψηλές τιμές συνεχιστούν μετά τα μέσα του 2023 ή είναι πιο σοβαρές από ό,τι είχε προβλεφθεί, η κατανάλωση και η παραγωγή θα αποδυναμωθούν και τα δημόσια οικονομικά θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση.

  Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της επενδυτικής βαθμίδας, οδηγώντας σε πιο ακριβή και δύσκολη πρόσβαση στις αγοράς για κρατική χρηματοδότηση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ