Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 08:33

  Σταθερή η τελική τιμή ρεύματος και τον Δεκέμβριο - Μειώνεται η κρατική επιδότηση

  Σταθερή η τελική τιμή ρεύματος και τον Δεκέμβριο - Μειώνεται η κρατική επιδότηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μπορεί οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ρεύματος για το Δεκέμβριο να κινούνται πτωτικά σε ποσοστό της τάξης του 10%, ωστόσο οι τελικές τιμές καταναλωτή που θα προκύψουν μετά τις επιδοτήσεις της κυβέρνησης θα παραμείνουν σταθερές. Και αυτό διότι θα υπάρξει ισόποσο με τη μείωση των τιμών, ψαλίδι στην κρατική επιδότηση που απολαμβάνουν οι καταναλωτές.

  Αυτό σημαίνει ότι η τελική τιμή του ρεύματος που θα πληρώσουν οι καταναλωτές θα παραμείνει στα επίπεδα του Νοεμβρίου ήτοι στα 15 με 16 λεπτά/KWh.

  Αντίθετα, θα υπάρξει μείωση της κρατικής επιδότησης η οποία το Νοέμβριο ήταν 0,238 λεπτά/KWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το Δεκέμβριο η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα των 21 με 22 λεπτών/KWh.

  Η μείωση της επιδότησης αναμένεται να ωφελήσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου και χρηματοδοτείται το μέτρο. Συγκεκριμένα αναμένεται το ύψος της συνολικής επιδότησης να κινηθεί στα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ έναντι 243 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Όπως συνέβη και το Νοέμβριο, έτσι και για το Δεκέμβριο δε θα χρειαστεί να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα χρήματα θα προέλθουν από το ΤΕΜ και από τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  Υπενθυμίζεται ότι από την 1η έως την 21η Νοεμβρίου είχαν συγκεντρωθεί από τους ηλεκτροπαραγωγούς 124 εκατ. ευρώ, ενώ το υψηλότερο ποσό ήταν τα 878 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Η υποχώρηση αυτή οφείλεται στη μείωση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς καθώς και με τον καθορισμό του πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο μειώνονται οι τιμές χονδρικής τόσο θα περιορίζονται τα έσοδα για το ΤΕΜ από τη φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής ρεύματος και άρα τα ποσά που θα επιχορηγούν τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το ΥΠΕΝ δεν διατηρεί την επιδότηση στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μειωθεί περισσότερο η τελική τιμή για τους καταναλωτές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ