Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 07:30

  Σαφάρι σε οφειλέτες των ταμείων ενόψει παραγραφών

  Ποιοι θα επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση κορονό-οφειλών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια κουρέματος μη βεβαιωμένων χρεών -αφού ψηφισθεί η σχετική διάταξη περί παραγραφής μετά την παρέλευση 10ετίας-, καθώς τα ταμεία έχουν ξεκινήσει ήδη ταχύτατη διαδικασία βεβαίωσής τους.

  Υπενθυμίζεται πως η διάταξη που προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Εργασιας την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει πως η αξίωση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και των φορέων που εντάσσονται σε αυτόν για την είσπραξη απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και των πάσης φύσεως προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, καθώς και των λοιπών ποσών που συνεισπράττονται με αυτές, υπόκειται σε δεκαετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εκείνου εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία, ανεξαρτήτως του χρόνου κατά τον οποίο οι απαιτήσεις αυτές βεβαιώθηκαν.

  Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, έχει ξεκινήσει σαφάρι βεβαιώσεων οφειλών μετά το καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος του τρέχοντος μήνα η διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα παραγραφής μη βεβαιωμένων ασφαλιστικών οφειλών μετά την παρέλευση της 10ετίας.

  Η αύξηση των βεβαιώσεων οφειλών οδηγεί, προφανώς, σε μείωση των μη βεβαιωμένων οφειλών και άρα εκείνων των χρεών οι οποίες μπορούν να παραγραφούν, σημειώνουν αρμόδια στελέχη του στο Capital.gr.

  Όπως, εξάλλου, ανέφερε πρόσφατα στο Capital.gr ο υφυπουργός κοινωνικής ασφάλισης, κος Πάνος Τσακλόγλου, "η διάταξη αυτή εναρμονίζεται με την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το εικοσαετές διάστημα που είχε στη διάθεσή του ο e-ΕΦΚΑ προκειμένου να βεβαιωθούν ασφαλιστικές οφειλές ήταν υπερβολικά μεγάλο και υπέσκαπτε την ασφάλεια δικαίου για τον οφειλέτη. Στην πράξη ο e-ΕΦΚΑ -και ειδικά σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους- ανέμενε την αίτηση συνταξιοδότησής τους προκειμένου να βεβαιώσει τυχόν οφειλές, γεγονός που δημιουργούσε προβλήματα τόσο στον ασφαλισμένο που υπέβαλε την αίτηση συνταξιοδότησης όσο και στη διοίκηση”.

  Ο ίδιος τόνισε πως "με την παρούσα διάταξη καλείται ουσιαστικά ο e-ΕΦΚΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες βεβαίωσης οφειλών τόσο για λόγους ασφάλειας δικαίου όσο και για την επίσπευση είσπραξης οφειλών. Να αποσαφηνίσω πως δεν μιλάμε για παραγραφή βεβαιωμένων οφειλών, αλλά για επίσπευση του χρονικού διαστήματος μεταξύ δημιουργίας της οφειλής και βεβαίωσής της”.

  Ο κος Τσακλόγλου επισήμανε επίσης πως "μετά τη δημιουργία του ΚΕΑΟ, η βεβαίωση των οφειλών γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Επομένως, η διάταξη αυτή αφορά σχεδόν αποκλειστικά παλαιές οφειλές. Επίσης, στο πλαίσιο της εναρμόνισης των πρακτικών της φορολογικής διοίκησης και της διοίκησης της κοινωνικής ασφάλισης, από το 2027 το χρονικό διάστημα παραγραφής μη βεβαιωμένων οφειλών μειώνεται από τα 10 στα 5 χρόνια, όπως ισχύει στην ΑΑΔΕ”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ