Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2022 22:00

  Τα καλά νέα που αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες την Τρίτη

  Τα καλά νέα που αναμένει το ΥΠΟΙΚ από τις Βρυξέλλες την Τρίτη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την ουσιαστική ολοκλήρωση της περιόδου της ενισχυμένης εποπτείας με την έγκριση εκταμίευσης της τελευταίας δόσης ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, αλλά και το πράσινο φως για το μπόνους των 5,2 δισ. από τόκους θα σημάνει η έκθεση της Κομισιόν που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη 22 του μήνα. 

  Η έκθεση τυπικά αποτελεί το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης της Ελλάδας εκτός της ενισχυμένης εποπτείας, αφού είναι η πρώτη που έγινε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ωστόσο, τόσο το αντικείμενο της αξιολόγησης (τα 22 μεγάλα και μικρά ανοιχτά θέματα που εκκρεμούν από το 3ο Μνημόνιο) όσο και η υλοποίηση δύο μεσοπρόθεσμών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, για τα οποία θα γνωμοδοτεί για τελευταία φορά, θα παραπέμπουν στην περίοδο προς την 21η Αυγούστου όταν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμη σε ενισχυμένη εποπτεία. 

  Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές και αυτή η αξιολόγηση θα είναι θετική. Έτσι, η Κομισιόν θα γνωμοδοτεί θετικά για την καταβολή προς την Ελλάδα της τελευταίας δόσης ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που αγοράστηκαν το 2010 από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες, τα οποία δεν αναχρηματοδοτήθηκαν και δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2011. Τα γνωστά ANFAs και SNP’s.

  Με την καταβολή και της τελευταίας δόσης, η οποία εκκρεμούσε από το καλοκαίρι του 2019, η Ελλάδα θα έχει εισπράξει το σύνολο των 5,3 δισ. από τα κέρδη των ομολόγων, η καταβολή των οποίων δρομολογήθηκε με τη συμφωνία του 2018 για την ελάφρυνση του χρέους Ειδικότερα, ήταν ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η υλοποίηση του οποίου συνδέθηκε με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Επίσης θα εγκρίνει -μάλλον τυπικά- και την αναστολή ενός επιτοκιακού πέναλτι της τάξης του 2,5% για δάνειο ύψους 11 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους. Το έμμεσο όφελος από την έγκριση της Επιτροπής φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ. 

  Οι τόκοι των 5,2 δισ. 

  Πιο ουσιαστική θα είναι η κατεύθυνση που θα δίνει η Κομισιόν για ένα δεύτερο πιο σημαντικό για την Ελλάδα θέμα που συνδέεται με αυτό του χρέος του 2012: Η έκθεση αναμένεται ότι θα εκφράζει άποψη για το αν πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας να διαγραφεί οριστικά η υποχρέωση της χώρας να πληρώνει το επιπλέον επιτόκιο στο δάνειο των 11 δισ., εισηγούμενη σχετικά στο Eurogroup και το ΔΣ του ESM. Μια τέτοια θετική εισήγηση θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα συνολικό, αναδρομικό κέρδος σε τόκους ύψους 5,2 δισ. ευρώ και είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή.

  Τούτο με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, το ελληνικό αίτημα αντιμετωπίζεται θετικά από τα κράτη-μέλη μετά τη θετική εικόνα που έχει δώσει η χώρα στη διαχείριση του χρέους προς τους εταίρους της. Μετά, δηλαδή, από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και τη διπλή δόση συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ που θα πληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου για το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. που πήρε η Ελλάδα απευθείας από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πριν μπει στο πρώτο Μνημόνιο το 2010.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ