Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Σεπ-2007 08:52

  Ασφαλιστικό: Από το Γιάννη Σπράο στον Νίκο Αναλυτή

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ρούλας Σαλούρου

  Τις τελευταίες ημέρες που βρίσκονται στο επίκεντρο οι προτάσεις του επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό Ν. Αναλυτή είναι έντονες οι μνήμες της περιόδου που είχε δημοσιοποιηθεί η πολυσυζητημένη έκθεση Σπράου.

  Έχουν περάσει 10 ολόκληρα χρόνια από τότε κι όμως, ποιος δεν θυμάται των καθηγητή κ. Γιάννη Σπράο, ο οποίος με μια τεχνοκρατική μελέτη, στην οποία αποτύπωνε το υπαρκτό, από τότε και αναγνωρισμένο από όλους πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, προκάλεσε τρόμο, θόρυβο και απορίες.

  Οι πριν από μια 10ετία προτάσεις του καθηγητή Σπράου που από τον τύπο της εποχής είχε χαρακτηριστεί ακόμη και... Πινοσέτ (με αφορμή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στη Χιλή) θυμίζουν σχεδόν απόλυτα τις προτάσεις του κ. Αναλυτή, ο οποίος άλλωστε παραδέχθηκε ότι προκειμένου να καταλήξει στις συγκεκριμένες θέσεις, στηρίχθηκε στη μελέτη της επιτροπής Σπράου.


  Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία φαντάζει εξίσου επίκαιρη, ο πυρήνας του προβλήματος είναι απλός: ο αριθμός αυτών που πληρώνουν εισφορές θα περιορίζεται ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξάνεται. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως θα βγούμε από το αδιέξοδο του να δουλεύουμε λιγότεροι για να συνταξιοδοτούμε περισσότερους, ενώ θα συνταξιοδοτηθούμε από τις εισφορές ακόμη λιγότερων. Μπορεί η απάντηση και η λύση του προβλήματος να βρεθεί με το να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια, να δίνουμε μεγαλύτερες εισφορές και στο τέλος να πάρουμε μικρότερη σύνταξη;

  Ας δούμε τι απαντούσε στο ερώτημα αυτό η έκθεση της επιτροπής των συμβούλων του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Η έκθεση ξεκαθάριζε ότι η έκταση των αλλαγών που απαιτούνται εξαρτάται από το μέγεθος του δημογραφικού προβλήματος και όχι από τον τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος συντάξεων, ενώ τόνιζε ότι στο πρόβλημα "εξ’ ορισμού" μπορούν να υπάρχουν τρεις αντιδράσεις:

  * Αύξηση εισφορών ή εσόδων

  * Μείωση της μέσης σύνταξης

  * Περιορισμός του αριθμού δικαιούχων.

  Ως το 2005, υπολόγιζε, θα σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν οι μεγαλύτερες γενεές συνταξιούχων με τα υψηλότερα συσσωρευμένα δικαιώματα στην ιστορία της Ελλάδας. Η έκθεση διαπίστωνε το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ορίζοντες και τις αντοχές του συστήματος.

  Οποιεσδήποτε θεσμικές αλλαγές προτείνονταν στην έκθεση Σπράου για το ασφαλιστικό, δεν αφορούσαν όσους ήταν ήδη συνταξιούχοι ή πλησίαζαν στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η έκθεση πρότεινε την επανεξέταση των συντάξεων που ξεπερνούν το 100% του μισθού που λάμβανε ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος.

  Προτάθηκε επίσης η λύση της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης για μία γενιά ασφαλισμένων ώστε να δοθεί μια ανάσα στο καταρρέων ασφαλιστικό μας σύστημα. Με το γενικό τίτλο "επιμήκυνση του εργασιακού βίου", στην έκθεση προτείνεται η εξέταση των περιπτώσεων:

  * για κατάργηση του συστήματος Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και κατά συνέπεια η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων με αυτό το σύστημα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση ότι με το σύστημα των ΒΑΕ συνταξιοδοτούνται κομμωτές, παρουσιαστές της ΕΡΤ κλπ.

  * δραστικού περιορισμού των αναπηρικών συντάξεων, με την διαπίστωση ότι ως το 1990, περίπου τα 30% των συνταξιούχων του ΙΚΑ ήταν συνταξιούχοι αναπηρίας αφού αυτός είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους πρόωρης συνταξιοδότησης.


  Ενώ έθετε υπό μελέτη:

  * την εξέταση των περιπτώσεων συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας

  * την εξέταση ειδικών περιπτώσεων κλάδων εργαζομένων με χαμηλά όρια ηλικίας

  * την εξέταση εξίσωσης ορίων ανδρών – γυναικών

  * Και ως ύστατο μέτρο, την εξέταση αύξησης των γενικών ορίων.

  Όσον αφορά το θέμα των εισφορών, η έκθεση απέκλειε τις αυξήσεις των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα για όσους είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και χαρακτηρίζει "ύστατο όπλο" το ενδεχόμενο αυτό. Αντιθέτως, προτείνει την αύξηση των εισφορών των δημόσιων υπαλλήλων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ