Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 18:00

  Οι πέντε "ουρές" της μεταμνημονιακής εποπτείας

  Τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την ελληνική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το κλείσιμο του 2022, αλλά και οι προβλέψεις του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2023, ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ζήτησαν στοιχεία εκπρόσωποι των Θεσμών, που ξεκίνησαν την πρώτη εξαμηνιαία αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 10 του μήνα.

  Ειδικότερα, ζήτησαν τις βασικές παραδοχές για την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% τον επόμενο χρόνο, αλλά συμφώνησαν ότι με βάση τα στοιχεία που πήραν, ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,3% φέτος μπορεί να αποδειχθεί συντηρητική. Επίσης, ζήτησαν να μάθουν και τα στοιχεία με βάση τα οποία έγινε η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει φέτος στο 8,8%, για να υποχωρήσει στο 3% το 2023.

  Στην ανάλυση για τα μόνιμα μέτρα ύψους 3,5 δισ. που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο, ζήτησαν να μάθουν το πότε και πώς θα κλείσει η εκκρεμότητα με τα αναδρομικά των συντάξεων. Δηλαδή των περικοπών σε επικουρικές και δώρα, για την οποία το ΣτΕ δικαίωσε όσους προσέφυγαν. Το θέμα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ, φάνηκε να ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς η εκκρεμότητα αυτή μπορεί να κοστίσει από 600 εκατ. ευρώ, αν καταβληθούν αναδρομικά σε όσους προσέφυγαν, έως 2,5 δισ. αν πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι. 

  Το δεύτερο θέμα που άνοιξαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών, ήταν εκείνο των μέτρων στήριξης. Όχι τόσο για όσα έχουν υλοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί για το υπόλοιπο του 2022 όσο για αυτά που αναμένεται να υλοποιηθούν το 2023. Ζήτησαν δηλαδή να μάθουν ποια μέτρα στήριξης από την πανδημία τερματίζονται και πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση τις υψηλές τιμές ενέργειας, ειδικά το πρώτο μισό του επόμενου χρόνου, με δεδομένο ότι έχει προβλεφθεί μόνο το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο -όπως αναφέρει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού- αναμένεται να καλύψει τις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. 

  Οι τράπεζες 

  Το τρίτο θέμα των Θεσμών ήταν η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων. Η έμφαση στο θέμα δίνεται, γιατί οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη βελτίωση των στοιχείων του ενεργητικού τους, παραμένουν ευάλωτες σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. 

  Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκαν από τη Γραμματεία ιδιωτικού χρέους (ΕΓΔΙΧ) στοιχεία για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, η οποία αποτελεί εκκρεμότητα της περιόδου της ενισχυμένης εποπτείας, από τρεις οδούς: τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών όπου πλέον υπάρχουν κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα, την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών αιτήσεων του νόμου Κατσέλη, αλλά και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών που είχαν "παγώσει" την περίοδο της πανδημίας.

  Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου 

  Ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την Κομισιόν, η οποία έχει πια τον πρώτο λόγο στις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας, είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου. Στο πρώτο του σκέλος, το θέμα αφορά την απονομή των καθυστερούμενων συντάξεων. Στο δεύτερο αφορά την εξόφληση των ληξιπρόθεσμών οφειλών σε ιδιώτες, με έμφαση στην αποπληρωμή του clawback από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Έμφαση κατά τη δεύτερη εξέταση του θέματος δίνεται και στον μηχανισμό που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν, ώστε να σταματήσει η συσσώρευση νέων χρεών. 

  Οι μεταρρυθμίσεις 

  Το πέμπτο θέμα των ξένων ελεγκτών ήταν η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων που έχουν ολοκληρωθεί από την 14η αξιολόγηση, όπως η εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής διαχείρισης των δικογράφων που αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης αναζητήθηκαν στοιχεία για την πρόοδο του Κτηματολογίου και την έκδοση των νέων δασικών χαρτών. Η πρόοδος στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα κρίνουν και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 640 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA SNPs) που εκκρεμεί από τον Ιούνιο του 2019, αφού η αξιολόγηση που έπρεπε να γίνει αναβλήθηκε λόγω των επικείμενων τότε εθνικών εκλογών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ