Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 15:34

  "Παγώνει" η πρόταση για μείωση ωραρίου στο λιανεμπόριο

  Ερμου Οκτωβριος 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη

  Διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη όπως όλα δείχνουν η αρχική σκέψη ή πρωτοβουλία περί μείωσης του ωραρίου στα εμπορικά καταστήματα, την οποία έφερε αρχικά στο τραπέζι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στήριξαν και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι μεταξύ των οποίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, όπως επιβεβαιώνει στο Capital.gr ο πρόεδρός του, Σταύρος Καφούνης, φαίνεται ότι πλέον η εικόνα θα παραμείνει ως έχει για το επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα. 

  Η μοναδική οδός για να εφαρμοστεί στην πράξη η αλλαγή του ωραρίου θα ήταν σε οριζόντια βάση μέσα από νομοθετική ρύθμιση που θα είχε την δυνατότητα να φέρει στην αγορά το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Η αρχική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφερόταν στο ενδεχόμενο να μειωθεί κατά δύο ώρες το ωράριο των καταστημάτων και τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή να κλείνουν αντί για τις 21.00 στις 19.00 με στόχο την εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση στην κατανάλωση καυσίμου για θέρμανση κατά την χειμερινή περίοδο που επίκειται. Η πρόταση αυτή ήρθε στην επιφάνεια ως ένα πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει μερική λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης. 

  Όπως πληροφορούμαστε πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια περαιτέρω ενέργεια επ’ αυτού, με την πρόταση να παραμένει αποκλειστικά στη σφαίρα των συζητήσεων και παρά τη διάθεση από πλευράς των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων να προχωρήσει η εφαρμογή του, που είδαν με αυτόν τον τρόπο στον ορίζοντα ένα μέτρο ελάφρυνσης του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων – μελών τους. 

  Συνάντηση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τον Άδ. Γεωργιάδη για το θέμα της ακρίβειας

  Την ίδια στιγμή στο μεσημέρι της Τετάρτης επρόκειτο να συναντηθούν υψηλόβαθμα στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τον υπουργό Ανάπτυξης (στις 15.30), με βασικό θέμα την ακρίβεια στα ράφια του οργανωμένου λιανεμπορίου και την προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών ή και λύσεων επί του θέματος.  Στην ίδια συνάντηση όπως πληροφορούμαστε ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συμμετάσχουν και τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, κάτι που ωστόσο δεν θα συμβεί τελικά, καθότι το ζήτημα που απασχολούσε τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις ειδών ένδυσης και υπόδησης – κατά κύριο λόγο – δεν αναμένεται ότι θα έχει θετική εξέλιξη ως προς την ενδεχόμενη εφαρμογή νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ωραρίου από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου. 

  Τι ζήτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

  Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε να εφαρμοστεί η μείωση του ωραρίου με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων συμπεριλαμβανομένων και των σούπερ μάρκετ, να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ και να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κυβερνητικά στελέχη: Δεν υπάρχει συζήτηση για μείωση του ωραρίου των καταστημάτων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ