Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 08:41

  Οι επιδοτήσεις προσγείωσαν τις τιμές στο ρεύμα – Ξέφυγαν οι τιμές στο φυσικό αέριο

  φυσικο αεριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου     

  Σημαντικά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πληρώνουν το ρεύμα τα ελληνικά νοικοκυριά όπως προκύπτει από την μηνιαία έρευνα που πραγματοποιεί ο HEPI για το μήνα Σεπτέμβριο.

  Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ 33 πόλεων της Ε.Ε. η Αθήνα κατατάσσεται στη 16η θέση σε ό,τι αφορά τη δαπάνη για το ρεύμα. Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στις πόλεις της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 34,61 σεντς με την Αθήνα να βρίσκεται περίπου 5 σεντς χαμηλότερα, στα 29,52 σεντς.

  Η τιμή της κιλοβατώρας στους οικιακούς καταναλωτές παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας των υψηλών επιδοτήσεων που συνεχίζει να απολαμβάνει ο Έλληνας καταναλωτής. Οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο Άμστερνταμ (66,73 σεντς) την Κοπεγχάγη (66,1 σεντς) και το Ταλίν (59,28 σεντς).

  Σύμφωνα με το HEPI η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση καταγράφεται στην Στοκχόλμη (47%) γεγονός που αποδίδεται στην μείωση της αιολικής ενέργειας αλλά και στη συντήρηση των πυρηνικών μονάδων. Σημαντικές αυξήσεις εντοπίζονται στο Ταλίν (41%) και τη Ρήγα (33%).

  Ακριβό το φυσικό αέριο

  Ενώ στο ρεύμα η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη εξαιτίας των επιδοτήσεων, στο φυσικό αέριο οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

  Συγκεκριμένη η τιμή της κιλοβατώρας στην Αθήνα είναι η τέταρτη υψηλότερη μεταξύ των 33 πόλεων στα 27,68 σεντς. Ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. είναι στα 17,62 σεντς ενώ στις 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο μέσος όρος είναι μικρότερος στα 16,32 σεντς.

  Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε σε ποσοστό 29% αντανακλώντας, σύμφωνα με το HEPI, την αύξηση στη διεθνή χρηματιστηριακή τιμή TTF του φυσικού αερίου.

  Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση δεν είχε ακόμη ανακοινώσει την επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία θα ξεκινήσει να ισχύει από τον Οκτώβριο, όταν και αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση της θέσης της Αθήνας στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

  Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου καταγράφηκαν στο Ταλίν με 88% και στη Βιέννη με 36%. Οι τρεις ακριβότερες πόλεις στο φυσικό αέριο είναι το Άμστερνταμ, η Κοπεγχάγη και το Ταλίν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ