Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 14:19

  Στα 830 εκατ. ευρώ το κόστος της αύξησης των κύριων συντάξεων το 2023

  Σε τελική φάση οι ψηφιακές συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το κονδύλι το οποίο θα χρειαστεί για την καταβολή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις στις αρχές του 2023  (7%, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το περασμένο σαββατοκύριακο) αποκαλύπτει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 το οποίο κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.

  Αυτό ανέρχεται σε 830 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2,6% της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης των ταμείων (κύριας, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ, μερισμάτων κλπ).

  Πιο αναλυτικά το προσχέδιο αναφέρει ότι θα υπάρξει αύξηση κατά 1.227 εκατ. ευρώ (σ.σ. 1,277 δισ. ευρώ) της συνταξιοδοτικής δαπάνης και πιο συγκεκριμένα, της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις, εξαιτίας κυρίως:

  α) της αναπροσαρμογής των συντάξεων με βάση τον συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ και του ποσοστού μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 25 παρ. 4 του ν. 4670/2020, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 830 εκατ. ευρώ και

  β) της προβλεπόμενης αύξησης του ρυθμού απονομής νέων συντάξεων.   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ