Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 13:37

  ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, λόγω ανάκαμψης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

  ΙΟΒΕ: Ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Σεπτέμβριο, λόγω ανάκαμψης καταναλωτικής εμπιστοσύνης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στις 105,1 μονάδες, υψηλότερα από ό,τι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (101,8 μονάδες), αλλά χαμηλότερα έναντι του περυσινού Σεπτεμβρίου, τονίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

  Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν ήπια στη Βιομηχανία και το Λιανικό εμπόριο, ενώ σε Κατασκευές και Υπηρεσίες οι προσδοκίες βελτιώνονται.

  Η βελτίωση του δείκτη αντανακλά κυρίως μια ανοδική "διόρθωση" στον δείκτη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος είχε υποχωρήσει πολύ έντονα και συστηματικά κατά την προηγούμενη περίοδο. Άλλωστε, τα ελληνικά νοικοκυριά παραμένουν τα πιο απαισιόδοξα στην Ευρώπη και τον Σεπτέμβριο και η βάση σύγκρισης είναι χαμηλή. Επίσης, η θετική πορεία του τουρισμού με τον οποίο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα πλήθος ελληνικών νοικοκυριών, φαίνεται να τόνωσε σε κάποιο βαθμό τις προοπτικές της χειμερινής περιόδου, ενώ και οι πολιτικές επιδοματικής στήριξης, στην ενέργεια αλλά και σε άλλους τομείς, φαίνεται πως έχουν επίδραση.

  Στον επιχειρηματικό τομέα, κινητικότητα υπάρχει κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στον σχετικά ετερογενή χώρο των Διάφορων Επιχειρηματικών Υπηρεσιών (όπως στη διαφήμιση, συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες), καθώς αρκετά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ βρίσκονται ή πλησιάζουν σε στάδιο ωρίμανσης. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες για το επόμενο διάστημα είναι ακόμα εξαιρετικά ισχυρές, καθώς τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αναλυτικότερα:

  -στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν έντονα.

  -στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώθηκαν αισθητά.

  -στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων μεταβάλλονται ήπια.

  -στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν μόνο ελαφρά ανοδικά.

  -στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας παρουσίασαν σημαντική άμβλυνση, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση οι οποίες υποχώρησαν ηπιότερα. Παράλληλα επιδεινώθηκαν ελαφρά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώθηκε οριακά η πρόθεση για αποταμίευση.

  Βιομηχανία: Νέα επιδείνωση των προσδοκιών, έντονη υποχώρηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες

  Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε εκ νέου τον Σεπτέμβριο, στις 98,2 μονάδες, από 101,2 μονάδες τον Ιούλιο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών.

  Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνηττικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθένησε έντονα. Αναλυτικά:

  α) Στο επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά και διαμορφώθηκε στις -9 μονάδες, από -6 μονάδες τον Ιούλιο, με το 21% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 12% (από 17%)να αναφέρει το αντίθετο.

  β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε επίσης έντονα πτωτικά και πλέον είναι ισοσκελισμένο (από +18 μονάδες), με το 20% (από 27%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα ισοβαρές 21% (από 9%) μείωσή της.

  γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο δείχνει αισθητή αποκλιμάκωση και διαμορφώθηκε στις +5 (από +18) μονάδες, με το 25% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 19% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο.

  δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Σεπτέμβριο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο ενισχύθηκαν περαιτέρω στις +19 (από +7) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις όμως για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού στράφηκαν σε θετικές (+7 από -3 μονάδες), ενώ αντίθετα, οι θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες έγιναν αρνητικές και διαμορφώθηκαν στις -4 μονάδες (από +21).

  ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν ελαφρά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +19 μονάδες από +23 με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 13% (από 5%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά όμως, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε στις +27 (από +16) μονάδες, με το 38% (από 30%) των ερωτηθέντων να προβλέπει αύξησή τους. 

  στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής εξασθένησαν στους 4,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί αισθητά, στο 70,7%, από 75,0% τον Ιούλιο.

  ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση υποχώρησε έντονα στις -9 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να διατηρείται στο 13%, αλλά πλέον ένα 22% αυτών (από μόλις 4%) να αναμένει μείωσή της.

  η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών ενισχύθηκε έντονα και διαμορφώθηκε στις +42 μονάδες (από +21), με μόλις το 55% των επιχειρήσεων να μην αναμένουν μεταβολή τους το προσεχές τρίμηνο και το 44% (από 30%) να αναμένει άνοδό τους.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον έχει ενισχυθεί έντονα, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Σεπτέμβριο το 70% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (48%), αλλά και το υψηλότερο εντός του 2022. Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε έντονα και διαμορφώθηκε στις 103,1 μονάδες (από 111,0 μον.).

  Σημειώθηκε έντονη επιδείνωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησαν αισθητά και τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν σημαντικά. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης υποχώρησε αισθητά στις 94,5 (από 106,3) μονάδες. Η επιδείνωση προήλθε κυρίως από την αισθητή υποχώρηση στις παραγγελίες και τη ζήτηση, με τις προβλέψεις στην παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες να κινούνται ήπια ανοδικά και τα αποθέματα να κλιμακώνονται έντονα. Ήπια βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 94,8 (από 91,2) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να υποχωρούν ελαφρά, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενεί ήπια και τα αποθέματα και εδώ να αποκλιμακώνονται σημαντικά. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ