Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 08:30

  Τα δεδομένα γύρω από το πλαφόν στην τιμή του αερίου

  183734578
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για μεταγενέστερο χρόνο και αφού πρώτα υπάρξει περαιτέρω αξιολόγηση των δεδομένων, μετατέθηκε από το συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. η απόφαση για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

  Πιο συγκεκριμένα, η Τσεχική Προεδρία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκροτήσει μια ομάδα που θα αξιολογήσει τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν (π.χ. δυναμικό ανώτατο όριο, αποσύνδεση αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ενίσχυση της πλατφόρμας κοινής αγοράς κλπ). Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν πρακτικές λεπτομέρειες για την οργάνωση αυτής της ομάδας.

  Σημειώνεται ότι πολλά κράτη μέλη τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου (εγχώριο και εισαγόμενο αέριο), ωστόσο οι προσεγγίσεις τους αποδεικνύονται στην πράξη τεχνικά διαφορετικές.

  Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι αυτό το ανώτατο όριο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου είναι θεμιτό, αλλά απαιτούνται περαιτέρω πληροφορίες από τα κράτη μέλη.

  Επιπλέον, καθώς ένα πιθανό ανώτατο όριο χονδρικής θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα απαιτούσε μια σαφή υποχρεωτική δέσμευση από τα κράτη μέλη να εξοικονομήσουν τη ζήτηση αερίου πέραν του τρέχοντος σχεδίου μείωσης κατά 15%.

  Την ίδια στιγμή η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει ένα προσωρινό μέτρο για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

  Και βέβαια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του  ρωσικού εισαγόμενου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη το θεωρούν ότι μια τέτοια απόφαση ισοδυναμεί με κύρωση και σε κάθε περίπτωση δεν έχει ακόμη υπάρξει συναίνεση σχετικά με το μέτρο.

  Τέλος, η Επιτροπή εμφανίζεται πρόθυμη να αναπτύξει έναν εναλλακτικό δείκτη αντί του Ολλανδικού TTF για το LNG, με στόχο να μετριάσει τις υψηλές τιμές. Πολλά κράτη μέλη συντάσσονται με τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση στο προηγούμενο συμβούλιο υπουργών ενέργειας. .

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ