Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Οκτ-2022 12:00

  Ο πληθωρισμός φουσκώνει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης

  Ο πληθωρισμός φουσκώνει τον λογαριασμό για τα μέτρα στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το νέο υψηλό του πληθωρισμού για τον Σεπτέμβριο, η επιδείνωση του κλίματος με την αχρήστευση των βασικών αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, βάζει το οικονομικό επιτελείο να ξανακάνει τους λογαριασμούς του για τα μέτρα στήριξης.

  Με μια Ευρωπαϊκή λύση, η οποία θα συμπίεζε κάπως το ενεργειακό κόστος, να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, στο ΥΠΟΙΚ έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα χρήματα αλλά και το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε αν τα χρήματα αυτά χρησιμοποιηθούν για επιδοτήσεις, να μην αλλάξουν τους δημοσιονομικούς στόχους.

  Για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, έχουν ήδη προγραμματιστεί και σταδιακά νομοθετούνται, μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό.

  Το ποσό αυτό θα χρηματοδοτήσει το αυξημένο στα 300 εκατ. ευρώ επίδομα θέρμανσης, τα 250 εκατ. ευρώ στην επιδότηση στην αντλία με 25 λεπτά/λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης (που μπορεί να επεκταθεί και το 2023), την νέα επιταγή ακρίβειας που θα κοστίσει 330 εκατ. ευρώ και τις επιδοτήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους. 

  Πρόβλημα οι επιδοτήσεις ρεύματος 

  Επιπλέον, έχουν υπολογιστεί -μόνο από τον προϋπολογισμό- άλλα 1,2 δισ. ευρώ, για την επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανησυχία που υπάρχει, είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τους αγωγούς της Βαλτικής, το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αφού το επόμενο διάστημα αναμένεται η ζήτηση για ρεύμα και φυσικό αέριο, να αυξηθεί λόγω της έλευσης του χειμώνα. Τούτο δε την στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου έχει εκτοξευτεί ξανά πάνω από τα 190 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα, ενώ ο πληθωρισμός που αποτυπώνει και την γενική άνοδο των τιμών, συνεχίζει την ανοδική του πορεία για περισσότερο από ένα χρόνο αναμένοντας να κοστίσει φέτος, πάνω από 13 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης. 

  Με βάση την πορεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα καταγράφουν ένα καθαρό (εξαιρουμένων δηλαδή των προεισπράξεων από εισόδημα και ΕΝΦΙΑ) πλεόνασμα  που αναμένεται να φτάσει τα 2-2,5 δισ. ευρώ, έως και το τέλος του χρόνου. Τα χρήματα αυτά θα κρατηθούν ως απόθεμα για έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν από την ενεργειακή κρίση. Αν δεν χρειαστούν, αν τα πράγματα πάνε λίγο καλύτερα και οι τιμές του φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος μειωθούν σε πιο λογικά επίπεδα, το μέρος από το απόθεμα που θα έχει απομείνει θα συμπληρώσει ή θα αυξήσει το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

  Τι θα γίνει το 2023 

  Η επιδότηση των τιμολογίων, του ηλεκτρικού ρεύματος, θα συνεχιστεί όσο οι τιμές του φυσικού αερίου, θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, θα γίνει και η δοκιμή της ρήτρα εξοικονόμησης. Θα μετρηθεί δηλαδή, πόσο μικρότερο είναι το κόστος της επιδότησης, αν κάποιοι που καταναλώνουν πάνω από 300 MWH και δεν μπορούν να παρουσιάσουν εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τις οριζόντιες επιδοτήσεις που δόθηκαν από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. 

  Η ρήτρα της εξοικονόμησης, θα αποτελέσει το "αμορτισέρ" και σε ενδεχόμενες ακραίες τιμές των ενεργειακών τιμών μέσα στο 2023, ώστε να μην ανεβαίνει το κόστος για επιδοτήσεις. Τούτο, με δεδομένο ότι και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα κάνει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1%, υπο την προϋπόθεση όμως ότι η συνεισφορά του προϋπολογισμού, ειδικά για το ρεύμα θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Στην μεγάλη εικόνα, η συνεισφορά του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης από τα 6,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει φέτος, θα πρέπει να μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ