Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Σεπ-2022 11:55

  Στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για 3,5 δισ. από 2η και 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

  Στις Βρυξέλλες το ελληνικό αίτημα για 3,5 δισ. από 2η και 3η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:55

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το τρίτο αίτημα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) ύψους 3,5 δισ. ευρώ υποβάλλει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, διεκδικώντας τη δεύτερη δόση ύψους 1,7 δισ. (χωρίς το ΦΠΑ) του ελληνικού προγράμματος και 1,8 δισ. ευρώ από το κομμάτι των δανείων της 3ης δόσης που δικαιούται η Ελλάδα. 

  Η αύξηση του ποσού που ζητά η Ελλάδα στο τρίτο αίτημα χρηματοδότησης (αν υπολογίσει και την προκαταβολή του προγράμματος) με το κομμάτι των δανείων που αναλογεί στην 3η δόση οφείλεται στο γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ ολοκλήρωσε πρόωρα τρία ορόσημα που συνδέονταν με την εκταμίευση των 1,8 δισ. από τα δάνεια. 

  Με την εκταμίευση και των 3,5 δισ. ευρώ της δεύτερης αυτής "κανονικής" δόσης από τις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ οι πληρωμές από το Ταμείο προς την Ελλάδα θα φτάσουν μέχρι και το τέλος του χρόνου τα 11,08 δισ. ευρώ (παραπάνω από το 33% των πόρων ύψους 30,16 δισ. που αναλογούν στη χώρα) βάζοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών που ζητούν μέρος έστω από την 3η δόση του προγράμματος. 

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι η απορρόφηση του προγράμματος (τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην αγορά) από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στα 1,65 δισ. ευρώ και πλέον έχουμε εντάξει στις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,2 δισ. ευρώ. Όπως είπε, η Ελλάδα με το σημερινό αίτημα για τη δεύτερη, ενισχυμένη δόση, από το πρόγραμμα γίνεται η πέμπτη χώρα που ζητά επίσημα τη δεύτερη δόση και η πρώτη που ζητά ένα μέρος από την τρίτη δόση του προγράμματος που της αναλογεί. 

  Τόνισε επίσης ότι μέσα στον Οκτώβριο θα συνεδριάσει η επιτροπή της Βουλής όπου θα συζητηθεί αναλυτικότερα και η πορεία υλοποίησης του προγράμματος. 

  Συμβάσεις 650 δισ. ευρώ για δάνεια 

  Επίσης, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το σκέλος των δανείων του προγράμματος όπου έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. ευρώ τα οποία διεκδικούν ενίσχυση από το σκέλος των δανείων του ΤΑΑ ύψους 2,8 δισ. ευρώ 1,8 δισ. δανειοδότηση από τις τράπεζες ενώ 1,5 δισ. είναι η ίδια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. 

  Ένας από τους λόγους που η Ελλάδα διεκδικεί κομμάτι των δανείων από την τρίτη δόση είναι ότι έχουν πλέον κλειδώσει με συμβάσεις 23 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ στα οποία η συμμετοχή από τα δάνεια του ΤΑΑ φτάνει τα 650 εκατ. ευρώ.

  Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης παρότι το επιτόκιο των δανείων του ΤΑΑ είναι 0,35% οι επιχειρήσεις που συμβασιοποίησαν τις επενδυτικές τους προτάσεις ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το επιτόκιο αναφοράς του 0,9%. 

  Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων 

  Ο υπουργός Επικρατείας κ, Άκης Σκέρτσος ο οποίος έχει την εποπτεία για την υλοποίηση των συνολικά 68 μεταρρυθμίσεων του προγράμματος τόνισε ότι με το Ελλάδα 2.0 οικονομία και κράτος βελτιώνουν τη λειτουργία τους δημιουργώντας επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. 

  Αναφερόμενος ειδικότερα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες βρίσκονται σε φάση υλοποίησης είπε ενδεικτικά: 

  - Με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης προωθούνται επενδύσεις 665 εκατ. ευρώ 
  - Με τις βελτιώσεις της διαχείρισης αποβλήτων προωθούνται επενδύσεις 285 εκατ. ευρώ 
  - Με τις μεταρρυθμίσεις για νέες δεξιότητες και απασχόληση προωθούνται επενδύσεις 578 εκατ. ευρώ 
  - Με τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων θα έρθουν επενδύσεις 780 εκατ. ευρώ 
  - Με τη μεταρρύθμιση για το προσωπικό γιατρό προωθούνται επενδύσεις 109 εκατ. ευρώ 
  - Με τις αλλαγές στις μεθόδους για την τουριστικής ανάπτυξης προωθούνται επενδύσεις 390 εκατ. ευρώ. 

  Η αλλαγή του κράτους 

  Ο ΓΓ συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θανάσης Κοντογεώργης που συμμετείχε στην εκδήλωση για τα αποτελέσματα του Ελλάδα 2.0 τόνισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί τομή για τη λειτουργεία του δημοσίου. 

  Ανέφερε ενδεικτικά ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης ενισχύοντας τη διαφάνεια επιταχύνοντας τις διαδικασίες καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία και βοηθώντας την καθημερινότητα του πολίτη και τη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω της επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ