Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 13:40

  Moody’s: Q&A για την Ελλάδα – Οι προοπτικές σε τέσσερα μέτωπα: Ανάπτυξη, χρέος, τράπεζες και πολιτική

  Moody’s: Q&A για την Ελλάδα – Οι προοπτικές σε τέσσερα μέτωπα: Ανάπτυξη, χρέος, τράπεζες και πολιτική
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η Ελλάδα έχει καταγράψει μία από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία στην Ευρώπη, η οποία έχει υποστηρίξει τη βελτίωση των βασικών πιστωτικών της μετρήσεων, όπως σημειώνει ο οίκος Moody’s σε σημερινό του report. Ο οίκος δίνει συνεπώς τις εκτιμήσεις του σχετικά με τη βιωσιμότητα αυτών των βελτιώσεων και τους βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον.

  Είναι πιθανό η Ελλάδα να διατηρήσει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη; 

  Ένας ισχυρός τουριστικός τομέας, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε υγιή αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 5,3% το 2022. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα στο 1,8% το 2023, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτούνται από ευρύτερες πιέσεις τιμών και αποδυναμώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τα αυξανόμενα επιτόκια θα επιβαρύνουν τις επενδύσεις. Πέραν του επόμενου έτους, διαρθρωτικοί παράγοντες όπως η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ελλάδας θα συνεχίσουν να εμποδίζουν το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της οικονομίας το οποίο τοποθετείται στο 1,2% περίπου.

  Παραμένει το βουνό του χρέους της Ελλάδας η κύρια πιστωτική της πρόκληση και ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε;

  Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 193,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021 από 206,3% το 2020 και η Moody’s προβλέπει ότι η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά θα υποστηρίξουν περαιτέρω μειώσεις στο 154% έως το 2026. Ωστόσο, το χρέος της Ελλάδας θα είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως μέχρι τότε. Το ταμειακό απόθεμα της κυβέρνησης και ένας μέσος χρόνος λήξης άνω των 18 ετών του χρέους της χώρας, μειώνουν τους άμεσους κινδύνους ρευστότητας, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών του επίσημου τομέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, τονίζει ο οίκος.

  Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στον τραπεζικό τομέα; 

  Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης, οι προοπτικές που δίνει η Moody’s για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω της προόδου που έχουν σημειώσει οι τράπεζες στη μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους από σχεδόν 50% κατά την κρίση χρέους του ευρώ σε 9,5% τώρα. Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού θα στηρίξει την οργανική κερδοφορία των τραπεζών και με τη σειρά του θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσει τους ενδεχόμενους κινδύνους για την οικονομία.

  Πόσο μεγάλο κίνδυνο θέτουν οι εκλογές του επόμενου έτους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας; 

  Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που καταργεί το μπόνους των εδρών και εισάγει ένα πιο καθαρό σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης καθιστά πιθανούς δύο γύρους εκλογών, κάτι που η Moody’s αναμένει να συμβεί την άνοιξη του 2023. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή και περισσότερος χρόνος για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Πάντως ο οίκος βλέπει χαμηλό κίνδυνο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων ή ουσιαστικής αλλαγής στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ