Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Σεπ-2022 07:56

  Ευρωπαϊκές πηγές: Από την Ευρώπη της αφέλειας, περνάμε στην Ευρώπη που "δαγκώνει"

  Ευρωπαϊκές πηγές: Από την Ευρώπη της αφέλειας, περνάμε στην Ευρώπη που "δαγκώνει"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποστολή στις Βρυξέλλες Χάρης Φλουδόπουλος

  Τα τελευταία χρόνια η κανονικότητα αποτέλεσε μικρό διάλειμμα και ο συνήθης κανόνας ήταν οι κρίσεις, ωστόσο οι αλλεπάλληλες δοκιμασίες από την κρίση της Lehman μέχρι την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, έβγαλαν την Ευρώπη και τους θεσμούς της ισχυρότερους.

  Αυτήν την πεποίθηση μεταφέρουν πηγές της Ε.Ε. οι οποίες παραδέχονται ότι έχει συντελεστεί μια σημαντική αλλαγή: η Ευρώπη από την εποχή της αθωότητας και της αφέλειας, περνά σε μια άλλη φάση ωρίμανσης, στην οποία πλέον δεν διστάζει ακόμη και να "δαγκώσει" εάν αυτό απαιτούν οι συνθήκες.

  Η εποχή που η Ευρώπη έλεγε ότι δεν πειράζει να παράγουμε κρίσιμα προϊόντα και τεχνολογίες σε τρίτες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, "επειδή εκεί θα είναι φθηνότερα" έχει περάσει. Πλέον η συζήτηση γίνεται για την παραγωγή εντός της Ε.Ε. προϊόντων όπως φάρμακα ή μικροτσίπς, προκειμένου η Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτησή της από τρίτους.

  Αλλά πλέον και οι διμερείς σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτους εταίρους περνούν μέσα από την "κρησάρα" του σεβασμού των ευρωπαϊκών ιδεωδών και κεκτημένων. Αυτό τουλάχιστον έχει καταστεί σαφές ότι πρέπει να συμβεί μετά και τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

  Για παράδειγμα πλέον τίθεται θέμα όσον αφορά στην τελωνειακή ένωση της Ευρώπης με την Τουρκία, η οποία είναι μια χώρα που συνεχίζει να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και ακολουθεί ακραία ρητορική απέναντι σε κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα.

  Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για κλιμάκωση της αντίδρασης της ΕΕ προς την Τουρκία και σε αυτήν την κατεύθυνση η Τελωνειακή Ένωση αποτελεί ένα σημαντικό όπλο.

  Και δεν είναι μόνο η Τουρκία, αφού και η στάση άλλων χωρών, που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πχ στον ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

  Δύσκολος χειμώνας

  Όσο και εάν φαίνεται παράδοξο, αυτή τη στιγμή στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες, η ανησυχία δεν εστιάζεται τόσο στις εξελίξεις στην Ιταλία: Η Ιταλία δεν "τρομάζει" υπό την έννοια ότι εκτιμάται ότι δύσκολα μπορεί να εξελιχθεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την Ευρώπη.

  Αντίθετα η μεγάλη ανησυχία εστιάζεται στη Γερμανία και στο δύσκολο χειμώνα που έχει μπροστά της. "Για πρώτη φορά μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο θα έχουμε έναν χειμώνα χωρίς βεβαιότητα και με ανοιχτά μέτωπα όπως το ενεργειακό, ο πληθωρισμός με ορατό τον κίνδυνο να μην ανοίξουν εργοστάσια κάτι που αποτελεί "ταμπού" για τη Γερμανική κοινωνία.

  "Εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος τότε δημιουργείται ανησυχία και περαιτέρω πίεση  για το ευρώ. Στον αντίποδα βεβαίως το γεγονός ότι μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες επετεύχθη πληρότητα 90% στις αποθήκες φυσικού αερίου συνιστά μια σημαντική κατάκτηση που ενδεχομένως να λειτουργήσει καταλυτικά στην κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης.

  Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το φετινό χειμώνα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, η άποψη που διατυπώνεται  είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

  Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η ακριβή ενέργεια ήρθε για να μείνει και καλό είναι να ξεχάσουμε για πάντα τις χαμηλές τιμές που ζήσαμε τη διετία 2018 – 2019…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ