Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Σεπ-2022 15:13

  Επενδύσεις $4,1 δισ. στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές

  44688018
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αναστασίας Βαμβακά

  Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις στην αγορά μεταχειρισμένων πλοίων από τους Έλληνες εφοπλιστές, με τα στοιχεία της Allied Shipping Research να αναφέρουν πως έχουν επενδύσει μέσα στο 2022 ήδη 4,157 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά 196 πλοίων εκ των οποίων τα 92 είναι φορτηγά, 96 δεξαμενόπλοια, 3 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 3 υγραεριοφόρα και δύο άλλης κατηγορίας.

  Οι Έλληνες έχουν δώσει το 13,5% των κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί μέχρι τώρα στην αγορά των μεταχειρισμένων και έχουν αποκτήσει το 13,9% των πλοίων που άλλαξαν χέρια. Στα φορτηγά έχουν αγοράσει το 17,5%. Στα δεξαμενόπλοια το 18,5%.

  Ακολουθούν, οι Κινέζοι στη δεύτερη θέση με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 162 πλοία, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε η Τουρκία, με  επενδύσεις ύψους 688 εκατομμυρίων για 48 πλοία εκ των οποίων 17 φορτηγά, 22 δεξαμενόπλοια, 4 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίών και 3 υγραεριοφόρα

  ΕΕ: Συνεχίζεται απρόσκοπτα η μεταφορά προϊόντων δια θαλάσσης

  Νόμιμες χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι μεταφορές ρωσικών προϊόντων. Αν και στην Ευρώπη, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παράνομες μεταφορές φωτογραφίζοντας Έλληνες πλοιοκτήτες, αναλυτές του ναυλομεσιτικού οίκου Xclusiv Shipbrokers επισημαίνουν ωστόσο ότι "η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι επιτρέπονται οι μεταφορές ρωσικού άνθρακα, λιπασμάτων και άλλων βασικών αγαθών και εμπορευμάτων σε χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Το επιτρέπει ως προληπτικό μέτρο ώστε να μην βλάψει την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια τρίτων χωρών σε όλο τον κόσμο. Τέτοια αγαθά είναι ο άνθρακας, τα λιπάσματα, ορισμένοι υδρογονάνθρακες και βασικά αγαθά όπως το ξύλο ή τα προϊόντα τσιμέντου. Και εκτός αυτού, έχει επίσης διευκρινιστεί ότι επιτρέπεται και κάθε χρηματοδότηση, οικονομική βοήθεια ή ασφάλιση που σχετίζεται με τέτοια μεταφορά".

  Οι αναλυτές υπενθυμίζουν και ότι τα προϊόντα μπορούν να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες. "Σύμφωνα με την ΕΕ, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε τρίτες χώρες, αλλά η ασφάλισή τους δεν μπορεί να παρέχεται από φορείς της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το θαλάσσιο εμπόριο από τη Ρωσία προς χώρες που δεν έχουν κυρώσεις εναντίον της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχιστεί όσο απρόσκοπτα".

  Όπως υπογραμμίζουν, "λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2021 η Ρωσία εξήγαγε 23,7 εκατομμύρια τόνους μεταλλουργικού άνθρακα και 141,9 εκατομμύρια τόνους άνθρακα για ηλεκτροπαραγωγή και ότι πολλές χώρες στην Ασία άνοιξαν ξανά τους λιγνιτικούς σταθμούς τους, συμπεραίνουμε ότι η ζήτηση πλοίων έχει μεγάλες πιθανότητες να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι σήμερα. Ταυτόχρονα, το 2021 η Ρωσία εξήγαγε περίπου 40 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω θαλάσσιου εμπορίου, όγκος που σήμερα θα κατευθυνθεί κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τις αγορές Supramax & Handysize να δουν επίσης υγιέστερα επίπεδα τιμών από τα σημερινά".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ