Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Σεπ-2022 17:17

  Παραχωρούνται 235 στρέμματα του πόλου του Ελληνικού σε όμορους δήμους

  Παραχωρούνται 235 στρέμματα του πόλου του Ελληνικού σε όμορους δήμους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η απόφαση παραχώρησης 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων κοινοφελών χώρων και χώρων κοινωνικής ανταποδοτικότητας που περικλείει ο πόλος του Ελληνικού στους όμορους δήμους υπεγράφη σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών και τις ευεργετούμενες δημοτικές αρχές και την παρουσία και εκπροσώπου του επενδυτή (Lamda Development). 

  Κατά τη διάρκεια της υπογραφής παραχώρησης των χώρων στους δήμους Αίμου Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης ο υπουργός Oικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη συμφωνία λύνεται ένα "μεγάλο, χρονίζον πρόβλημα αξιοποίησης χώρων στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, επ’ αμοιβαία ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, επιλύεται". Πρόσθεσε ότι η λύση βασίστηκε στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης και των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και στην υπευθυνότητα που επέδειξαν οι Δημοτικές Αρχές των όμορων Δήμων.

  Η λύση δόθηκε με το άρθρο 128 του ν. 4972/2022, με το οποίο θεσπίστηκε η δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να παραχωρεί, χωρίς αντάλλαγμα και κατά κυριότητα, στους όμορους δήμους του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, δηλαδή στους Δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού - Αργυρούπολης, εδαφικούς χώρους που εμπίπτουν εντός του εν λόγω Πόλου, οι οποίοι κατά τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις χαρακτηρίζονται ως κοινωφελείς χώροι ή χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

  Η πραγματοποίηση της παραχώρησης, συντελείται, σήμερα, σε δύο στάδια:

  Κατά το πρώτο στάδιο, με απόφαση-πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας αυτού, γίνεται διανομή μεταξύ των προαναφερόμενων Δήμων, των δυναμένων να παραχωρηθούν -ως άνω- χώρων.

  Κατά την προετοιμασία και κατάρτιση της εν λόγω απόφασης συνεκτιμήθηκαν και τα επιμέρους αιτήματα και οι ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων Δήμων, τα οποία, πρόσφατα και από κοινού, συμφωνήθηκαν.

  Σημειώνεται δε ότι ορισμένα εξ αυτών διαθέτουν χαρακτηριστικά κοινωφέλειας υπερτοπικής, και όχι μόνο δημοτικής εμβέλειας.

  Κατά το δεύτερο στάδιο, με βάση την ως άνω απόφαση διανομής, εκδίδεται από τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση παραχώρησης ενός εκάστου κοινωφελούς χώρου ή χώρου κοινωνικής ανταποδοτικότητας, προς κάθε έναν από τους Δήμους που υπέβαλαν σχετικά αιτήματα.

  Σήμερα, ολοκληρώνονται και τα δύο στάδια" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών για προσθέσει ότι με την απόφαση αποδίδεται μία συνολική έκταση 235 στρεμμάτων και 50 ακινήτων πολλαπλών μελλοντικών χρήσεων, για υπηρεσίες διοίκησης, πρόνοιας, πολιτισμού, αθλητισμού, προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και για αστικές υποδομές.

  Χρήσεις, δηλαδή, στον πυρήνα εξυπηρέτησης του πολίτη.

  Με την μεταγραφή κάθε απόφασης παραχώρησης και την καταχώρησή της στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο, αντίστοιχα, ολοκληρώνεται η διαδικασία της παραχώρησης, και κάθε Δήμος μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα, στο πλαίσιο της κοινωφέλειας, τους παραχωρηθέντες χώρους για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ