Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Σεπ-2022 13:52

  Γ. Οικονόμου: "Ευκολία στο ψέμα" και "ασύστολος λαϊκισμός" από ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα

  Γ. Οικονόμου: "Ευκολία στο ψέμα" και "ασύστολος λαϊκισμός" από ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για "ευκολία στο ψέμα" και "ασύστολο λαϊκισμό" εγκαλεί η κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.

  "Η χώρα μας έζησε αυτή την εμπειρία στη δεκαετία του 2010 και έμαθε από τα παθήματά της. Και δεν πρόκειται, στο ορατό μέλλον, να ξαναπέσει σε αστάθεια και στην περιδίνηση των μαθητευόμενων μάγων της πολιτικής, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, οικτρά αμετανόητος, συνεχίζει στο δρόμο του ψεύδους και της αερολογίας, υποτιμώντας τόσο τη νοημοσύνη, όσο και την εμπειρία των πολιτών της χώρας μας. Ειδικότερα, στο ενεργειακό, ενώ οι κρίσεις ακρίβειας είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό, κάποιοι εδώ επιχειρούν να συνεχίζουν να τις εμφανίζουν ως ελληνικό. Ενώ η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα που υιοθετούνται αργότερα από άλλους στην Ευρώπη επειδή είναι επιτυχημένα, κάποιοι προσποιούνται πως δεν τα είδαν και δεν τα άκουσαν. Ενώ οι δύσκολοι καιροί που διανύουμε απαιτούν υπευθυνότητα, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν, να βουλιάζουν στην ανευθυνότητα. Συνεχίζοντας σε αυτό το ρυθμό, τον ίδιο  ρυθμό που να θυμίσω ότι ακολούθησε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας,  ο  κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα,  να ψεύδεται και να υπόσχεται πολιτικές δράσεις που ήδη εφαρμόζονται από την Κυβέρνησή μας. Επαναλαμβάνει, μάλιστα, τα ίδια ψέματα ακόμα και όταν διαψεύδεται από τα επίσημα στοιχεία και τις εκθέσεις ευρωπαϊκών ινστιτούτων, όταν διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα", ανέφερε ο κ. Οικονόμου, στη διάρκεια της ενημέρωσης.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για "πέντε ψέματα" ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα στην ενέργεια: "Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι υπάρχει το 2022 διπλασιασμός στις αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η αλήθεια είναι ότι παρά τη μεγάλη ενεργειακή κρίση, που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη, οι αποκοπές ρεύματος σήμερα είναι λιγότερες από ό,τι την περίοδο της Κυβέρνησής του, που δεν είχαμε ενεργειακή κρίση. Συγκεκριμένα, το 2018 υποβλήθηκαν  522.096 αιτήματα αποκοπών. Το 2019: 399.357. Το 2020 459.965. Το 2021: 405.516. Ενώ μέχρι στιγμής, τα αντίστοιχα αιτήματα για το 2022: 275.494. Ψέμα δεύτερο: Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ανέχεται και επιδοτεί την αισχροκέρδεια. Η αλήθεια είναι και πάλι διαφορετική: Η κυβέρνηση επέβαλε -πρώτη σε όλη την Ε.Ε. και μόνη σε τέτοια έκταση- έκτακτη εισφορά 90% στα υπερέσοδα  των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως την 30ή Ιουνίου 2022. Έθεσε σε εφαρμογή μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας…Επέβαλε, με νομοθετικές πρωτοβουλίες, πλαφόν πέντε ευρώ στα πάγια τέλη των λογαριασμών ρεύματος, υποχρέωση των παραγωγών να ανακοινώνουν τις τιμές που θα ισχύσουν για το επόμενο διάστημα, αλλά και δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάζουν πάροχο χωρίς πέναλτι. Επιβάλλει, επίσης, τέλος δέκα ευρώ ανά θερμική Μwh στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας", τόνισε ο κ. Οικονόμου. "Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων. Η αλήθεια είναι ότι η  Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά στα  μέτρα στήριξης. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel, είναι δεύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. καθώς έχει διαθέσει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας το 3,72% του ΑΕΠ της. Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζεται ότι Ελλάδα έχει την ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι τον Αύγουστο η Ελλάδα ήταν η τρίτη φθηνότερη χώρα σε τιμές λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια  στα νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και οι Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων συνήθως  εκθειάζει ο κ. Τσίπρας", πρόσθεσε.

  Όσον αφορά στις κρατικοποιήσεις εταιρειών ενέργειας, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η Uniper έχει συσσωρεύσει 8,5 δισ. ευρώ σε απώλειες που σχετίζονται με τη διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την αύξηση των τιμών.

  "Η εταιρεία αυτή είχε ήδη λάβει πακέτα στήριξης από τη γερμανική Κυβέρνηση, τα οποία είχε εξαντλήσει, και ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Ο λόγος που κρατικοποιήθηκε ήταν για να μην καταρρεύσει και παρασύρει μαζί της ολόκληρη την αγορά. Είναι αυτό παρόμοια συνθήκη με την κατάσταση που επικρατεί στη Δ.Ε.Η. σήμερα; Καταρρέει αυτή τη στιγμή η Δ.Ε.Η. και χρειάζεται κάποιου είδους κρατικού bail-out; H θυγατρική της ρωσικής Rosneft είναι άλλη μία εταιρεία, η οποία πέρασε υπό κρατικό έλεγχο "για να αντιμετωπιστεί η απειλή για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού", όπως εξήγησε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Αυτό έγινε διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση ελήφθη όταν διαπιστώθηκε ότι η συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της εταιρείας κινδύνευε λόγω της μητρικής ρωσικής εταιρείας. Κεντρικοί πάροχοι κρίσιμων υπηρεσιών, προμηθευτές, μεταφορείς, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες πληροφορικής, τράπεζες και πελάτες δεν ήταν πρόθυμοι πλέον να συνεργαστούν με τη Rosneft, ούτε με τα διυλιστήρια στα οποία κατείχε μετοχές. Είναι αυτή παρόμοια συνθήκη με τη Δ.Ε.Η.; Ελέγχεται η Δ.Ε.Η. από κάποια ρωσική θυγατρική;", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ