Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 18-Σεπ-2022 08:00

  Πως θα δοθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Οκτώβριο

  Πως θα δοθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα τον Οκτώβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η επόμενη για τους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς εκτός από την ανακοίνωση από πλευράς των εταιρειών των τιμών για το μήνα Οκτώβριο, η κυβέρνηση αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της για το νέο μοντέλο των επιδοτήσεων που θα ισχύσει επίσης από τον Οκτώβριο.

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και με αρμόδιες πηγές, στο νέο μοντέλο των επιδοτήσεων δε θα περιλαμβάνονται οριζόντιες επιδοτήσεις για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα.

  Αντίθετα θα υπάρχουν κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, που σημαίνει ότι όσο μικρότερη είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση.

  Πληροφορίες κάνουν λόγο για κλιμακωτές επιδοτήσεις ως κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών. Ειδικότερα, αναμένεται να υπάρχουν τουλάχιστον 3 κλίμακες καταναλώσεων, βάσει των οποίων θα διαμορφώνονται και οι επιδοτήσεις. Αντίστοιχο μοντέλο είχε εφαρμοστεί και στο πρόσφατο παρελθόν, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, με υψηλή επιδότηση και με μικρότερη επιδότηση για την υπερβάλλουσα κατανάλωση. Έτσι η πρώτη κλίμακα με το χαμηλότερο όριο κατανάλωσης θα προβλέπει υψηλή επιδοτηση, στη μεσαία κλίμακα η επιδότηση θα μειώνεται και στην ανώτατη κλίμακα θα προβλέπεται ακόμη μικρότερη επιδότηση.

  Ως κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας θα προβλέπεται αυξημένη επιδότηση ανεξαρτήτως κλίμακας, σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

  Με ενδιαφέρον εξάλλου αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών φυσικού αερίου, που επίσης θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Σε αντίθεση με το ρεύμα, οι επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο θα ισχύσουν για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως κατανάλωσης και θα αποτελούν συνδυασμό κρατικής ενίσχυσης και έκπτωσης από την ΔΕΠΑ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο να ισχύσει σε όλη τη διάρκεια της φετινής σεζόν της θέρμανσης το χειμώνα.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ