Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Σεπ-2022 15:00

  Στο μικροσκόπιο της ΕΕ προϋπολογισμός και πακέτο ΔΕΘ

  183348387
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Τα μέτρα και παρεμβάσεις για το 2023, αλλά και η πρόοδος των ανοιχτών ακόμη θεμάτων της ενισχυμένης εποπτείας, θα είναι το αντικείμενο της πενθήμερης εξέτασης που θα περάσει από τις 5 μέχρι και τις 10 του επόμενου μήνα, η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού εξαμήνου.

  Η Κομισιόν και ο ESM, που συνεχίζουν να είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δεν μπορούν πιά να "κόψουν" κάποιο μέτρο στήριξης ή κάποια μόνιμη παρέμβαση από αυτές που εξαγγέλθηκαν για την διετία 2022 - 2023, στην ΔΕΘ. Ωστόσο, με βάση τις κατευθυντήριες αρχές που έχει δώσει ήδη η ΕΕ και πρόκειται να επικαιροποιήσει πριν το τέλος του χρόνου, οι χώρες με μεγάλο χρέος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, ειδικά με τις έκτακτες δαπάνες για την στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

  Με αυτό το δεδομένο, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξηγήσουν για παράδειγμα, γιατί το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Ιούλιο ως οριζόντιο και κυρίως, το πως θα συνδεθεί από τον Οκτώβριο, η επιδότηση των τιμολογίων με μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Με την ίδια επιμέλεια, θα εξετάσουν και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την διετία 2022 - 2023. Άλλωστε και στην ενεργειακή κρίση, η Ελλάδα εμφανίζεται αναλογικά πρώτη, σε δαπάνες για στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ

  Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί θα είναι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2023, ο οποίος θα έχει ήδη κατατεθεί από τις 3 Οκτωβρίου, στην Βουλή. Η προσοχή θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς η Κομισιόν στις κατευθυντήριες γραμμές ζητά από τα υπερχρεωμένα κράτη, να εμφανίσουν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Οι ξένοι τεχνοκράτες, θέλουν να πιστοποιήσουν, με στοιχεία που θα παρέχουν οι ελληνικές αρχές, ότι είναι εφικτή η επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2023 και αν είναι βάσιμη η πρόβλεψη, ότι το χρέος θα αποκλιμακωθεί κάτω από το 170% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023. 

  Οι ουρές της ενισχυμένης εποπτείας 

  Παράλληλα βέβαια με την πορεία της οικονομίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα εξετάσουν και την πορεία υλοποίησης των λίγων, αλλά σημαντικών ακόμη θεμάτων της ενισχυμένης εποπτείας, την υλοποίηση των οποίων, καθυστέρησε η πανδημία του κορονοϊου.

  Πιο συγκεκριμένα, θα θελήσουν να μάθουν την πρόοδο της εκκαθάρισης των εκκρεμών και "ληξιπρόθεσμων" συντάξεων. Μάλιστα, σε σύνδεση και με τον προϋπολογισμό του 2023, θα ζητήσουν το σχεδιασμό για την κλείσιμο του θέματος με τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων των συνταξιούχων, μετά την δικαίωση τους από το ΣτΕ. Τούτο διότι αποτελεί μια εκκρεμότητα, που μπορεί να κοστίσει έως και 2,5 δισ. ευρώ.

  Στην λειτουργία του clawback, οι ξένοι τεχνοκράτες θέλουν να πιστοποιήσουν την έναρξη της διαδικασίας για την είσπραξη του υπολοίπου 30% της συνολικής επιστροφής (από φαρμακευτικές και διαγνωστικά κέντρα) για το 2021. Επίσης πρέπει να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι είναι εφικτή η συλλογή τουλάχιστον του 35% του clawback για το 2022, έως το τέλος Οκτωβρίου. 

  Το δεύτερο σημαντικό θέμα θα είναι η πορεία εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ειδικότερα, θα πρέπει το 95% από τις 30.000 εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη να έχει νέες ημερομηνίες εκδίκασης, ενώ για το υπόλοιπο 5% θα, πρέπει να καθοριστούν νέες ημερομηνίες ως το τέλος του 2022. Επίσης θα πρέπει να παρουσιάσουμε αποφάσεις, για το 25% των υποθέσεων.

  Στο νέο πτωχευτικό νόμο, θα πρέπει να πιστοποιηθεί πρόοδος για τον νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, όπου θα μεταφέρονται τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν "προσωπική πτώχευση".

  Επίσης, θα πρέπει να εξεταστούν οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου, για δάνεια ύψους 470 εκατ. ευρώ προς ιδιώτες.

  Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα πρέπει να εγκριθεί το παράγωγο δίκαιο για το σύστημα των ηλεκτρονικών εγγραφών και ραντεβού, αλλά και η εγγραφή ασθενών στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού. Επίσης, θα εξεταστεί το θέμα της προόδου υλοποίησης του κτηματολογίου και του ορισμού νέων δασικών χαρτών και να προχωρήσει η ψηφιοποίηση της απονομής δικαιοσύνης.

  Από την πρόοδο που θα καταγραφεί στις μεταρρυθμίσεις, θα κριθεί η εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους περίπου 760 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων προς την χώρα μας ως το τέλος του χρόνου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ