Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Σεπ-2022 14:26

  Συνέδριο Economist: Ομιλίες Γκι Φερχόφστατ, Π. Αλτμάιερ και Μ. Βορίδη για το μέλλον της Ευρώπης

  5674549
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Το μέλλον της Ευρώπης" ήταν το θέμα συζήτησης στο πάνελ του συνεδρίου του Economist, στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

  Γκι Φερχόφστατ: "Να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες της ΕΕ"

  Έναν κόσμο που είναι χωρισμένος σε δύο αυτοκρατορίες, μία του καλού και μία του κακού, περιέγραψε κατά την τοποθέτηση του ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ, καταγγέλλοντας τη Ρωσία για βίαιη επιθετικότητα. "Με τον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουμε πως μία χώρα δεν έχει ασφάλεια εάν δεν συμμετέχει σε κάποιο μπλοκ οργανωμένο όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μάθημα από την Ουκρανία είναι ότι τα κράτη έθνη έχουν ανάγκη και από την οικονομική και από τεχνολογική υποστήριξη. Θα έχουμε συγκρούσεις και στους δύο αυτούς τομείς" δήλωσε.

  "Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για αυτήν την παγκόσμια τάξη. Η απάντηση μου είναι πως θα πρέπει να αναλάβουμε δράση μόνοι μας γιατί σκεφτείτε τι προστασία μπορούμε να έχουμε εάν για παράδειγμα στις ΗΠΑ εκλεγεί ένας νέος Τραμπ;" πρόσθεσε. Ο Γκι Φερχόφστατ σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη και πως γι' αυτό πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άμεση προτεραιότητα για τον ίδιο αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της άμυνας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών. "Έχουμε έναν νέο Στάλιν που επέστρεψε με το όνομα του Πούτιν" προειδοποίησε.

  Πέτερ Αλτμάιερ: "Η Ευρώπη έχει ανάγκη ηγεσίας"

  "Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι η Σουηδία και η Φιλανδία θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ. Αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Στο τέλος αυτού του πολέμου μπορεί να σχηματιστεί μια συμμαχία ανάμεσα στην Κίνα Την Ρωσία και την Ινδία. Γι' αυτό θα πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρώπη" τόνισε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλμάιερ. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προκειμένου να βρεθούν να παραμείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. "Και ασφαλώς θα πρέπει να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες όπως κάνει αυτή τη στιγμή η Αμερική" πρόσθεσε ακόμη. Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη ηγεσίας στην Ευρώπη. "Αυτόν τον ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει μια χώρα μόνη της σημείωσε".

  Μάκης Βορίδης: "Γιατί πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία"

  Για τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη η ενεργειακή κρίση είναι απότοκο ενός πολέμου που διεξάγει η Ρωσία όχι απέναντι στην Ουκρανία αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Ρωσία του Πούτιν, ένα αυταρχικό καθεστώς, θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει πολύ καλύτερα τις συνέπειες από τις κυρώσεις. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, όσο δηλαδή είχε χάσει η Ελλάδα την περίοδο της κρίσης. Αυτό όμως δεν δημιουργεί πολιτική και κοινωνική πίεση στη Ρωσία επειδή δεν υπάρχουν δημοκρατικοί θεσμοί όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες" είπε. Το ερώτημα, συνέχισε, είναι εάν η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Ναι, απάντησε ο ίδιος, αν εξηγήσουμε στους λαούς μας ότι αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα αλλά ένας πόλεμος και μια γεωπολιτική αναδιάταξη.

  Για τον κ. Βορίδη είναι πολύ είναι απλό να εξηγηθεί στους Έλληνες πολίτες, γιατί μας ενδιαφέρει η Ουκρανία και γιατί πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη: "Η εξήγηση είναι πως εάν δεν ηττηθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό θα είναι ένα κακό παράδειγμα για όσους σκέφτονται ότι μπορούν με τη δύναμη να αλλάξουν τα σύνορα" ανέφερε για να υπενθυμίσει πως η Ελλάδα έχει έναν πάρα πολύ επιθετικό γείτονα, την Τουρκία, που απειλεί να ακεραιότητα της. "Θα θέλαμε οι Έλληνες στην περίπτωση μιας επίθεσης από την Τουρκία που αμφισβητεί την εδαφική της ακεραιότητα να μείνει μόνη της;" ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε. "Αν λοιπόν δεν το θέλουμε αυτό τότε κι εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στις χώρες που δέχονται αυτή την επίθεση" κατέληξε.

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ