Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Σεπ-2022 12:25

  BofA: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη φέτος λόγω του ισχυρού τουρισμού

  Bank of America - BofA
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη φέτος προχώρησε η Bank of America, λόγω του ισχυρού τουρισμού, ενώ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το 2023 καθώς προβλέπει πως η περιοχή θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση στο δ’ τρίμηνο του 2022 έως και το α’ τρίμηνο του 2023, με την ανάκαμψη του επόμενους έτους να είναι ρηχή.

  Ειδικότερα πλέον τοποθετεί στο 4,4% την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 από 3% πριν, ενώ στο μόλις 0,6% από 1,8% πριν βλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος και στο 2,2% το 2024. Υψηλότερα τοποθετεί και τον πληθωρισμό φέτος, στο 7,8% από 7,2%, και στο 4,1% το 2023 από 2,8% πριν, ενώ το 2024 θα υποχωρήσει στο 1,5%.

  Όπως εξηγεί, αν και παραμένει αρνητική για τις προοπτικές της ευρωζώνης, ανεβάζει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη φέτος στο 3% από 2,7% πριν, με τις 30 μ.β. αυτής της αναβάθμισης να οφείλονται στο ισχυρό carryover του β’ τριμήνου, δηλαδή στον ισχυρό τουρισμό, ωστόσο, εκτιμά πως το τελευταίο τρίμηνο και για δύο συνεχή τρίμηνα η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση. Έτσι μειώνει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2023 στο 0,3% από 0,9% πριν καθώς και για το 2024 στο 1,4% από 1,6% πριν. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 7,8% φέτος και στο 4,7% και 1,4% το 2023 και το 2024 αντίστοιχα. 

  Η BofA επισημαίνει ότι το αρνητικό κενό παραγωγής πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η συμπίεση του πραγματικού εισοδήματος στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το ενεργειακό σοκ είναι σημαντική και, με τη δημοσιονομική στήριξη να αυξάνεται (αλλά να παραμένει ανεπαρκής), η πλεονάζουσα προσφορά έναντι της ζήτησης θα παραμείνει και θα κυριαρχήσει τελικά στη δυναμική του πληθωρισμού. Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής πάνω από τα ουδέτερα επίπεδα δεν βοηθά αυτή την ανισορροπία, και ως εκ τούτου εκτιμά πως η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ξανά το 2024. 

  Συνολικά, η BofA αναμένει αυξήσεις επιτοκίων 150 μ.β. φέτος (75 μ.β. τον Σεπτέμβριο, 50 μ.β. τον Οκτώβριο, 25 μ.β. τον Δεκέμβριο) και τρεις ακόμη αυξήσεις 25 μ.β. το 2023 (Μάρτιος, Μάιος, Ιούνιος). Αυτό συνεπάγεται ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα βρεθούν στο 2,25% τον Ιούνιο του 2023. 

  Το bearish μακροοικονομικό σενάριο της BofA συνεχίζει να βασίζεται στην παραδοχή ότι η στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής θα αυξηθεί. Όσο περισσότερο αυξάνεται το σοκ, τόσο περισσότερο θα ανταποκρίνεται η δημοσιονομική πολιτική. Αλλά, όπως και πριν, υποθέτει ότι η δημοσιονομική πολιτική αντισταθμίζει μόνο περίπου το μισό σοκ.

  "Φέρεται να ετοιμάζεται ένα "μεγάλο πακέτο" στη Γερμανία, αλλά πόσο μεγάλο θα είναι σε σύγκριση με τη ζημιά από την εφαρμογή δελτίου ενέργειας αυτό τον χειμώνα, τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό στη συνέχεια και ένα πολύ μεγάλο σοκ στις τιμές της ενέργειας;", όπως τονίζει. Και γενικότερα στην Ευρώπη, η όρεξη για ουσιαστική δημοσιονομική στήριξη δεν φαίνεται μεγαλύτερη, επισημαίνει. Αυτό σημαίνει, συνολικά, ένα επιδεινούμενο μείγμα πολιτικών με περισσότερη νομισματική σύσφιξη και ανεπαρκή δημοσιονομική στήριξη - ως εκ τούτου επιδείνωση και σε ολόκληρη την τροχιά του ΑΕΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ