Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Σεπ-2022 20:00

  Έρχεται αναδρομική παραγραφή και για μέρος των ρυθμισμένων οφειλών - Οι προϋποθέσεις

  Έρχεται αναδρομική παραγραφή και για μέρος των ρυθμισμένων οφειλών - Οι προϋποθέσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22.17

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Δυνατότητα αναδρομικής παραγραφής και για ρυθμισμένες -υπό τον όρο ότι αυτές βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια από τη "γέννησή" τους – ασφαλιστικές οφειλές θα προβλέπει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε υψηλόβαθμη πηγή του Capital.gr στο Υπουργείο Εργασίας.

  Υπενθυμίζεται πως προχθές, κατά την παρουσίαση του εν λόγω νομοσχεδίου από την πολιτική ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου αναφέρθηκε πως θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προβλέπει δυνατότητα παραγραφής οφειλών στα ταμεία μετά την έλευση της 10ετίας (δηλαδή oφειλών που γεννήθηκαν πριν αλλά δεν βεβαίωθηκαν πριν το 2012), υπό τον όρο ότι αυτές δεν είναι βεβαιωμένες.

  Επίσης αναφέρθηκε πως θα υπάρξει ιδική µέριµνα για όσους οφειλέτες ρύθµισαν χρέη πέραν της δεκαετίας, ώστε να µην αδικηθούν παρότι συνεπείς”.

  Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ίδια πηγή στο Capital.gr, αυτό σημαίνει πως όσοι οφειλέτες ρύθμισαν οφειλές που γεννήθηκαν προ του 2012 (αλλά βεβαιώθηκαν 10 χρόνια μετά τη "γέννησή" τους) και τηρούν αυτή την ρύθμιση, θα έχουν τη δυνατότητα αναδρομικά να ζητήσουν την παραγραφή τους, δηλαδή το κούρεμα όλης ή μέρους της οφειλής που αφορά την περίοδο προ του 2012.

  Αυτό σημαίνει πως η ρυθμισμένη οφειλή τους θα μειωθεί (ή θα εκμηδενισθεί αν δεν υπάρχουν οφειλές μετά το 2012) κατά τo ποσό του "κουρεμένου” μέρους της και έτσι θα πέσει (ή θα εκμηδενισθεί αν δεν υπάρχει άλλη οφειλή πέραν του 2012) και το ποσό της μηνιαίας δόσης.

  Πιο συγκεκριμένα, αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τονίζουν πως οφειλές, ακόμα και αν έχουν ρυθμισθεί,  εφόσον βεβαιώθηκαν για 1η φορά μετά από 10 χρόνια, εμπίπτουν στην εξαγγελθείσα ρύθμιση (περί παραγραφής στη 10ετία) και άρα μπορούν  να παραγραφούν, εφόσον το ζητήσει ο οφειλέτης.

  Για παράδειγμα, έστω ότι έχει ρυθμισθεί οφειλή του 2006, η οποία βεβαιώθηκε και ρυθμίστηκε το 2018, δηλαδή 12 χρόνια μετά (δηλαδή πάνω από 10 χρόνια μετά τη "γέννησή" της. Μπορεί να ζητηθεί η παραγραφή της.

  Αν όμως, για παράδειγμα, έχει ρυθμισθεί -αφού πρώτα βεβαιώθηκε- το 2009 μία οφειλή του 2006, δεν μπορεί να παραγραφεί, καθώς πέρασαν μόνο 3 χρόνια μεταξύ της "γέννησης" και της βεβαίωσής της.

  Τι αναφέρει το Υπ. Εργασίας

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με νεότερες διευκρινίσεις τις οποίες έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τη διάταξη παραγραφής χρεών, με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε 10 χρόνια, από 20 χρόνια που είναι σήμερα.

  Εάν η απαίτηση δεν βεβαιωθεί (αναζητηθεί) μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, παραγράφεται.

  Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η ενιαία 20ετία για την παραγραφή των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ, που είχε θεσπιστεί με το "νόμο Κατρούγκαλου", είναι υπερβολικός χρόνος και αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, με το ανώτατο δικαστήριο να θέτει την δεκαετία ως εύλογο χρόνο παραγραφής.

  Το νομοθετικό πλαίσιο δηλαδή προσαρμόζεται κατ’ αρχάς στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

  Στη συνέχεια, από 1ης Ιανουαρίου 2027, η παραγραφή γίνεται πενταετής, ώστε να είναι αντίστοιχη με αυτή που ισχύει για τη φορολογική διοίκηση, συνεπώς και ο ΕΦΚΑ θα οφείλει να βεβαιώνει εντός πενταετίας.

  Η διάταξη αφορά σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι, αγρότες).

  Αφορά και στον ΕΦΚΑ, στο βαθμό που θα πρέπει να βεβαιώνει τις απαιτήσεις πιο κοντά στην ημερομηνία γένεσης των οφειλών, κάτι που ενισχύει τα ασφαλιστικά έσοδα και αποθαρρύνει κακές πρακτικές υπερβολικών καθυστερήσεων.

  Διευκρινίζεται πως οι μισθωτοί δεν θίγονται από την παραγραφή οφειλών του εργοδότη, καθώς η ασφάλιση που αντιστοιχεί στις παραγεγραμμένες οφειλές αυτές εξακολουθεί να τους αναγνωρίζεται.

  Επιπλέον, οι αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, παρά την παραγραφή, εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να αναγνωρίσουν ως ασφαλιστικό χρόνο το διάστημα που παραγράφηκε.

  Τέλος, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για όσους οφειλέτες ρύθμισαν χρέη πέραν της δεκαετίας, ώστε να μην αδικηθούν παρότι ήταν συνεπείς. Στις περιπτώσεις αυτές και μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, το παραγεγραμμένο ποσό αφαιρείται από τη ρύθμιση και τα ποσά που έχουν καταβληθεί καλύπτουν την υπόλοιπη οφειλή.

  Παράδειγμα 1

  Αυτοαπασχολούμενος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης το 2022 οφείλει εισφορές για τα έτη 2002-2011, τις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν του έχει καταλογίσει μέχρι τη στιγμή της αίτησης. Οι εισφορές αυτές αφορούν διάστημα πέραν της δεκαετίας και άρα είναι παραγεγραμμένες. Έστω ότι, για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ο αυτοαπασχολούμενος χρειάζεται ακόμη 5 χρόνια ενσήμων. Τότε έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα 5 από τα 10 παραγεγραμμένα χρόνια, ώστε να τα αναγνωρίσει ως ασφαλιστικό χρόνο.

  Αντιθέτως, εάν ο ΕΦΚΑ είχε προβεί σε κοινοποίηση προς τον ασφαλισμένο της βεβαίωσης οφειλής των εν λόγω εισφορών εντός δεκαετίας από τη γένεσή της (γεγονός που διακόπτει τον χρόνο παραγραφής) τότε ο ασφαλισμένος οφείλει το σύνολο των εισφορών.

  Παράδειγμα 2

  Το 2019 βεβαιώθηκε και στη συνέχεια, με αίτηση του ασφαλισμένου, ρυθμίστηκε οφειλή του 2008, η οποία με την εν λόγω διάταξη αναφέρεται σε διάστημα πέραν της δεκαετίας και άρα καθίσταται παραγεγραμμένη. Ο οφειλέτης αυτός μπορεί, με αίτησή του, να ζητήσει τη διακοπή της ρύθμισης και τη διαγραφή της υπολειπόμενης οφειλής του. Μπορεί, όμως, να συνεχίσει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση, ώστε να του αναγνωρισθεί ο ασφαλιστικός χρόνος που αντιστοιχεί στην οφειλή.

  Από πότε ξεκινά η παραγραφή - Πότε ολοκληρώνεται ο χρόνος της παραγραφής

  Η παραγραφή ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία που υπάγεται στην υποχρεωτική ασφάλιση. Εάν περάσουν 10 χρόνια, εάν δηλαδή παρέλθει η 31η Δεκεμβρίου του δέκατου έτους μετά από το έτος στο οποίο παρασχέθηκε η εργασία/υπηρεσία, χωρίς ο ασφαλισμένος (ή ο εργοδότης) να έχει ειδοποιηθεί με κάποιον τρόπο για την οφειλή του, αυτή παραγράφεται. Οφειλές που δημιουργούνται από το 2026 και μετά θα παραγράφονται στα 5 χρόνια.

  Τι θα συμβεί σε όποιος δεν πληρώσει μέσα στη δεκαετία τις οφειλές του

  Δεν σβήνουν οι οφειλές του, επειδή η παραγραφή διακόπτεται κάθε φορά που ο ασφαλισμένος ειδοποιείται ότι οφείλει ασφαλιστικές εισφορές. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δεκαετία ξεκινά εκ νέου από την ειδοποίηση.

  Παράδειγμα

  Αν κάποιος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος το 2018 και δεν τις έχει καταβάλει, η παραγραφή της οφειλής του ξεκινά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εάν δεν έχει ειδοποιηθεί ότι χρωστά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2029, η απαίτηση παραγράφεται. Εάν όμως βεβαιωθεί η οφειλή και του έλθει ατομική ειδοποίηση στις 5 Οκτωβρίου 2021, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2032. Εάν στη συνέχεια γίνει κάποια πράξη διοικητικής εκτέλεσης (λ.χ. κατάσχεση κάποιου περιουσιακού στοιχείου) στις 10 Μαρτίου 2030, η παραγραφή εκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2041.

  Με ποιους τρόπους διακόπτεται η παραγραφή

  Η παραγραφή διακόπτεται όταν ο ΕΦΚΑ (ή το ΚΕΑΟ) ειδοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τον ασφαλισμένο για την οφειλή: με δικαστικό επιμελητή/ κλητήρα, επιστολή, ηλεκτρονική ειδοποίηση ή λάβει μέτρο διοικητικής εκτέλεσης για την είσπραξή της (κοινοποίηση ατομικής βεβαίωσης, κατάσχεση, πλειστηριασμός κ.λπ.).

  Το ουσιαστικό αποτέλεσμα έχει η μείωση του χρόνου παραγραφής

  Η παραγραφή δεν είναι θεσμός που αποσκοπεί στην αποφυγή πληρωμής των οφειλών. Είναι θεσμός που διασφαλίζει την ασφάλεια δικαίου και την ασφάλεια των συναλλαγών. Από τη μία, ο ασφαλισμένος πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι οφειλές του και αυτές να εκκαθαρίζονται κάποια στιγμή.

  Από την άλλη, ο ΕΦΚΑ (και το ΚΕΑΟ, που υπάγεται στον ΕΦΚΑ) δεν πρέπει να αδρανεί στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και πρέπει να είναι σε θέση να προϋπολογίζει και να εισπράττει τα έσοδά του στο πλαίσιο και της χρηστής διαχείρισης του φορέα.

  Με την επιτάχυνση του χρόνου παραγραφής διασφαλίζεται ότι ο ΕΦΚΑ κινείται εντός αποδεκτών χρονικών πλαισίων, ενώ με τη δυνατότητα διακοπής της παραγραφής διασφαλίζεται ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα αποφεύγουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ