Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Αυγ-2022 08:00

  Γιατί ανεβαίνουν πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

  Γιατί ανεβαίνουν πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Εξαιρετικά κρίσιμη θα είναι η συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου θα κριθούν πολλά περισσότερα, από την δεύτερη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

  Μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ θα πρέπει να επικαιροποιήσει την θέση της για την πορεία της Ευρωζώνης, αλλά και την προοπτική της νομισματικής πολιτικής τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του χρόνου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Ίζαμπελ Σνάμπελ παραδέχθηκε σε συνέντευξη στο Reuters ότι η πρώτη αύξηση επιτοκίων Ιουλίου, παρότι ήταν μεγαλύτερη από αυτή που αναμένονταν, δεν ήταν αποτελεσματική στην συγκράτηση του πληθωρισμού. Με τον τρόπο αυτό, αν μη τι άλλο, η κ. Σνάμπελ άφησε ανοιχτό, το ενδεχόμενο και η δεύτερη κίνηση της ΕΚΤ στο πεδίο της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να είναι πιο επιθετική από ότι αναμένονταν αρχικά.

  Ωστόσο τα δύο κρίσιμα ερωτήματα που θα πρέπει να έχουν κάποια απάντηση από την ΕΚΤ είναι δύο. Το πρώτο κρίσιμο ερώτημα είναι αν με βάση τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό (οι οποίες είναι σαφώς δυσμενέστερες) η ΕΚΤ αναμένεται να ακολουθήσει την επιθετική πολιτική αύξησης επιτοκίων της FED ή θα μείνει στην πολιτική της ήπιας αύξησης. Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι το τι θα κάνει αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για ύφεση της Ευρωζώνης. Θα συνεχίσει δηλαδή να επιδιώκει την σταθερότητα των τιμών, δηλαδή την μείωση του πληθωρισμού ή θα αναγκαστεί να αλλάξει ξανά την πολιτική της μειώνοντας ξανά τα επιτόκια μέσα στον επόμενο χρόνο για να τονώσει την ανάπτυξη.

  Η έλλειψη προς το παρόν απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά, αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα που εκπέμπει αυτόν τον καιρό η Ευρωζώνη έχουν κινητοποιήσει τις αγορές, οι οποίες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση στην νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Η πρώτη κίνηση είναι οι μαζικές πωλήσεις στα πιο "αδύναμα" ομόλογα του Ευρωπαϊκού νότου, δηλαδή της Ιταλίας και της Ελλάδα.

  Κλιμακούμενες πιέσεις

  Ειδικά στα ελληνικά ομόλογα, η πίεση έχει γίνει ορατή και "μετρήσιμη". Η αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ήταν 83 μονάδες βάσης από την αρχή του Αυγούστου (ο οποίος σημειωτέων θεωρείται ήρεμος μήνας για τα ομόλογα) στο 3, 67% από το 2,87% που είχε υποχωρήσει στις 2 Αυγούστου. Βεβαίως , όλοι γνωρίζουν ότι σε αυτήν την φάση δεν υπάρχει καμμία πίεση στην Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές, για να καλύψει άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, σε επίπεδο συμβολισμού, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα και από την Commission ότι η χώρα αφήνει οριστικά πίσω της την περίοδο της ενισχυμένης εποπτείας που της είχε επιβληθεί μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.

  Ωστόσο, στην παρούσα φάση, το ύψος του χρέους και η απουσία της επενδυτικής βαθμίδας κάνουν τα ελληνικά ομόλογα τον "εύκολο στόχο" των αγορών, κάνοντας σχεδόν απαγορευτικό για το επόμενο διάστημα, το κόστος για περαιτέρω δανεισμό από τις αγορές.

  Ειδικά η χώρα μας και περισσότερο η γειτονική Ιταλία, η οποία πιέζεται να δανειστεί από τις αγορές το αμέσως διάστημα και σχετικά λιγότερο η Ισπανία και η Πορτογαλία, αναμένουν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ και μια επικαιροποίηση της δήλωσης του Ιουλίου, για το "ειδικό εργαλείο" με το οποίο θα συγκρατηθεί η αύξηση των αποδόσεων των "αδύναμων" ομολόγων. Περισσότερο όμως θα περιμένουν η αποτελεσματική πρόδρομη εφαρμογή του μέτρου για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να γίνει πιο φανερή το επόμενο διάστημα καθώς οι πιέσεις θα μεγαλώσουν και θα παραταθούν τους επόμενους μήνες.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ