Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Αυγ-2022 15:00

  Η καλή πορεία των εσόδων γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ

  Η καλή πορεία των εσόδων γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 5.167 εκατ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου λύνει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός τρίτου, ενισχυμένου πακέτου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι και τα μέσα του 2023 και μόνιμων ελαφρύνσεων τον επόμενο χρόνο.

  Πλέον, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τη συνέχιση της απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, να δοθεί το fuel pass 3 και να ενισχυθούν τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά με μια νέα ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας. Πίσω από την υπέρβαση των εσόδων βρίσκεται και μια ανάπτυξη που υπερβαίνει κατά πολύ το 3,1% που έχει τεθεί ως στόχος για φέτος. Με τον αέρα της μεγαλύτερης ανάπτυξης γίνεται σχετικά πιο απλή για το 2023 η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και συντάξεις. 

  Επίσης, δημιουργείται περιθώριο για να φτάσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 5% από το 2019, με μια επιπλέον μείωση κατά 1% τον επόμενο χρόνο και ίσως και η μόνιμη μείωση του συντελεστή φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 20% από 22% σήμερα.

  Στις συντάξεις, εκτός από τη διπλή αύξηση (μέσω πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης), θα δοθεί λύση και για τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων θα υπάρχει η δυνατότητα το αργότερο μέχρι και τον Μάιο να έχουμε και μια νέα αύξηση στους κατώτερους μισθούς.

  Η πορεία των εσόδων 

  Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με τον αέρα που δίνει η υπέρβαση κατά 1.582 εκατ. ευρώ που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου, με την βοήθεια της εφάπαξ εξόφλησης υποχρεώσεων επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά και ταχύτερης εξόφλησης των φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Η υπέρβαση αυτή φτάνει στα 5.167 εκατ. ευρώ με πολλές θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και των πάγιων φορολογικών υποχρεώσεων.

  Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το επτάμηνο, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.697 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4.797 εκατ. ευρώ ή 16,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 36.846 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.556 εκατ. ευρώ ή 17,8% έναντι του στόχου. 

  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 31.094 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5.167 εκατ. ευρώ ή 19,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη των τριών πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αντίστοιχα. Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο, τα έσοδα ενισχύθηκαν από τη σημαντική είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής που ανήλθε σε 897 εκατ. ευρώ περίπου για τον εν λόγω μήνα.

  Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.149 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 758 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο (2.391 εκατ. ευρώ). 

  Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.776 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 384 εκατ. ευρώ από τον στόχο (2.160 εκατ. ευρώ). 

  Ο Ιούλιος 

  Σε ό,τι αφορά τον Ιούλιο 2022, το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 7.438 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 2.718 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.892 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.677 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. 

  Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 6.421 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.582 εκατ. ευρώ ή 32,7% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Νοέμβριο, και της σημαντικής είσπραξης από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

  Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (496 εκατ. ευρώ). 

  Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 514 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 424 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (90 εκατ. ευρώ). 

  Όλα αυτά ενώ οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 ανήλθαν στα 38.288 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 209 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (38.079 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ