Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Αυγ-2022 20:00

  Σε τεντωμένο σχοινί η αγορά ηλεκτρισμού

  ηλεκτρικο ρευμα γενικη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

   

   

   

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η αγορά ηλεκτρισμού καθώς η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κόστη των εταιρειών προμήθειας, αλλά και τις ανεξόφλητες οφειλές των πελατών προκαλώντας οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας σε βαθμό που να απειλείται ακόμη και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Τις προηγούμενες ημέρες το πρόβλημα αναδείχθηκε από δύο σημαντικές παρεμβάσεις, τις επιστολές που απέστειλαν προς την κυβέρνηση τόσο ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Δαγούμας όσο και οι δύο κυριότεροι σύνδεσμοι της αγοράς, ο ΕΣΑΗ (ανεξάρτητες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας) και ΕΣΠΕΝ (προμηθευτές ενέργειας). Και στις δύο επιστολές καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη και απαιτείται από πλευράς κυβέρνησης η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και η λήψη μέτρων. 

  Ανείσπρακτες οφειλές 

  Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Δαγούμας, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές ξεπερνούν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι δεν επηρεάζονται στον ίδιο βαθμό όλες οι επιχειρήσεις. Οι καθετοποιημένοι όμιλοι (ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison) αντλούν ρευστότητα από την παραγωγή ηλεκτρισμού γεγονός που περιορίζει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις αρνητικές συνθήκες της αγοράς. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι έντονο για τις μη καθετοποιημένες επιχειρήσεις του κλάδου προμήθειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν οξύτατο θέμα ρευστότητας και βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. 

  Πάντως, όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, στο 1 δισ. των ανεξόφλητων υπολογίζονται και ιστορικά χρέη που προϋπήρχαν στην αγορά της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την ΡΑΕ, στα ληξιπρόθεσμα συνυπολογίζονται οι διευκολύνσεις που παρέχουν ευρύτατα οι προμηθευτές προς τους πελάτες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και η ραγδαία αύξηση των διακανονισμών οφειλόμενων ποσών και της καταβολής τους σε δόσεις, κατά κύριο λόγο άτοκα.

  Έτσι, παρά την ουσιώδη επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται καθότι οι Έλληνες καταναλωτές διαθέτουν υψηλή ευαισθησία σε οποιαδήποτε διακύμανση τιμών, αναφέρει η επιστολή. 

  Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν ασφυκτικό ζήτημα ρευστότητας, λόγω συνδυασμού παραγόντων, όπως η εκτίναξη του κόστους των χονδρεμπορικών αγορών, η μετάθεση του χρόνου είσπραξης των λογαριασμών από τους καταναλωτές αλλά και η αυξημένη επισφάλεια από τον όγκο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για τον λόγο αυτό πρέπει, επισημαίνει ο Ρυθμιστής, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων ώστε να διευκολυνθεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

  SOS εταιρειών 

  Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τεσσάρων προβλημάτων της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν ανακύψει με την ενεργειακή κρίση αλλά και τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης, ζητούν και οι πάροχοι και οι ηλεκτροπαραγωγοί.

  Οι ΕΣΑΗ  και ΕΣΠΕΝ απέστειλαν στις 5 Αυγούστου κοινή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη προτείνοντας δέσμη μέτρων για:

  - Τη μετακίνηση των πελατών που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη

  - Την προκαταβολή στους προμηθευτές ποσών επιδότησης του ΤΕΜ

  - Την παροχή κρατικών εγγυήσεων και

  - Τον διακανονισμό οφειλών ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους Διαχειριστές.

  Οι ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ, στην επιστολή τους περιγράφουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες του κλάδου εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας, των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης και της δυσκολίας των πελατών τους να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς ρεύματος: "Η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας", υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά αναφερόμενοι στο θέμα των επιπτώσεων από την ανεμπόδιστη μετακίνηση των πελατών τους από πάροχο σε πάροχο.

  "Επικρατούν εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες στην αγορά ενέργειας" τονίζουν ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ ζητώντας "να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο μέτρο του δυνατού προβλήματα που έχουν ανακύψει".

  Η επιστολή επικεντρώνεται στο θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών επισημαίνοντας ότι η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών και η αύξηση των επισφαλειών έχει καταστεί πλέον απολύτως κρίσιμο πρόβλημα για τον κλάδο, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την προμήθεια ενέργειας αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

  Επιπλέον οι δύο σύνδεσμοι ζητώντας την αύξηση της προκαταβολής των επιδοτήσεων του ΤΕΜ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι "είναι αναγκαίο η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης να γίνει άμεσα ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα των εταιριών ακόμα και τον μήνα Αύγουστο, μήνας κατά τον οποίο βλέπουμε να διατηρούνται υψηλές τιμές στην διεθνή αγορά ΦΑ επηρεάζοντας προφανώς την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου".

  Οι προτάσεις 

  Οι δύο σύνδεσμοι ζητούν την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τις αλλαγές προμηθευτή από τους καταναλωτές, υπογραμμίζοντας το νομοθετικό κενό και την ολιγωρία προσαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου στα δεδομένα της απόφασης του ΣτΕ το 2021.

  Προτρέπουν τα συναρμόδια υπουργεία να εκδώσουν την κοινή απόφαση για τη χορήγηση προκαταβολών ζητώντας κάθε μήνα το 75% των επιδοτήσεων που πρόκειται να χορηγούν για λογαριασμό του ΤΕΜ στους πελάτες τους.

  Επίσης οι σύνδεσμοι καλούν την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το ελαστικό θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις με τη χορήγηση στις εταιρείες ενέργειας κρατικών εγγυήσεων για τις συναλλαγές τους με το χρηματιστήριο ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ.

  Τέλος, ζητούν από τα υπουργεία την καθιέρωση αντίστοιχου με την περίοδο του κορωνοϊού πλαισίου διακανονισμών της καταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων προς τους Διαχειριστές. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ