Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Αυγ-2022 12:16

  "Όχι" από τους ηλεκτροπαραγωγούς στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία

  "Όχι" από τους ηλεκτροπαραγωγούς στην αποθήκευση αερίου στην Ιταλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν θα φέρει κανένα όφελος για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας η τήρηση επιπλέον αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ιταλία, τονίζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί (Mytilineos, ΗΡΩΝ, Motor Oil και ΕΣΑΗ) στο πλαίσιο  της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για το προληπτικό σχέδιο δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο.

  Το σχέδιο προτείνει μεταξύ άλλων την αποθήκευση ποσοτήτων ισχύος 1,14 Τεραβατώρων σε υπόγεια υποδομή της Ιταλίας. 

  Σχολιάζοντας το σχέδιο ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι "η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές φυσικού αερίου, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικά στην εθνική οικονομία. Ο λόγος είναι ότι η περιορισμένη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ιταλία μειώνει κατά πολύ τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελλάδας σε υπόγεια εγκατάσταση στην Ιταλία, ενώ αντίθετα τα διαχειριστικά κόστη μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά".

  Η Mytilineos αναφέρει ότι το κόστος για την εταιρεία αναμένεται να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ ωστόσο σε περίπτωση κήρυξης συναγερμού τα αποθέματα στην Ιταλία είναι απολύτως επισφαλή. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα επιπλέον διαθεσιμότητας του TAP για εισαγωγές από τη γειτονική χώρα, καθώς η χωρητικότητα του έχει ήδη δεσμευτεί για τις ποσότητες που εισάγουν κάθε μέρα προμηθευτές και ΔΕΣΦΑ. Η Mytilineos προτείνει αφενός οι προμηθευτές να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν πώς θα ανταποκριθούν στην υποχρέωση να διατηρούν ικανά αποθέματα αερίου και αφετέρου θεωρεί ότι η ενίσχυση της Ρεβυθούσας με το FSU είναι επαρκής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

  Αλλά και ο Ήρων σημειώνει χαρακτηριστικά ότι "Το προσδοκώμενο όφελος από την εν λόγω δράση είναι αμελητέο για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μας, ενώ το κόστος της για τους συμμετέχοντες που στη συνέχεια θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού δυσανάλογα υψηλό". Επιπλέον, η ΗΡΩΝ υποστηρίζει ότι ο νέος μηχανισμός με το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά δεν επιτρέπει την ανάκτηση του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου από την αγορά. Για τους λόγους αυτούς κρίνει την αποθήκευση στην Ιταλία αναποτελεσματική και αντιπροτείνει η Ελλάδα να ζητήσει από την Κομισιόν την εξαίρεση της από την υποχρέωση αυτή, με το επιχείρημα ότι "έχει στα σκαριά" την επένδυση της υπόγειας αποθήκης αερίου στην Καβάλα, η οποία, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος.

  Η Motor Oil από την πλευρά της σημειώνει ότι η υποχρέωση θα πρέπει να αναληφθεί από το ΔΕΣΦΑ. "Η διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης της Ιταλίας θα πρέπει να γίνεται από τον Διαχειριστή ΕΣΦΑ και να τίθεται σε διάθεση από αυτόν στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο οι τιμές εξισορρόπησης θα αντικατοπτρίζουν τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης με αντικειμενικό τρόπο και επίσης όλοι οι χρήστες ΕΣΦΑ θα έχουν την ίδια πρόσβαση και θα μπορούν να προβαίνουν σε συναλλαγές φυσικού αερίου εκμεταλλευόμενοι το χαρτοφυλάκιό τους".

  Αντίθετα ο ΔΕΣΦΑ τάσσεται υπέρ της αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία και της διάθεσής του μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας. Τέλος η Προμηθέας Gas δεν εμφανίζεται αρνητική αναφέρει ωστόσο ότι οι ποσότητες προς αποθήκευση πρέπει να υπολογιστούν με βάση το ποσοστό του κάθε προμηθευτή επί των εισαγωγών φυσικού αερίου στη χώρα και όχι με βάση το μερίδιό τους στην αγορά. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ