Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Αυγ-2022 20:00

  Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την οικονομία

  Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος για την οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Μήνας πυρετώδους οικονομικής δραστηριότητας εντός και εκτός Ελλάδας θα είναι ο Σεπτέμβριος, αφού θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία εν όψει ενός χειμώνα ο οποίος θα είναι απαιτητικός και δύσκολος,

  Εντός της Ελλάδας, το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει ένα νέο μεγάλο πακέτο στήριξης απέναντι στις συνεχείς ανατιμήσεις από καύσιμα και τρόφιμα. Με "δεξαμενή" την υπέρβαση των εσόδων λόγω έμμεσων φόρων και τουρισμού που ξεπερνούν τα 2 δισ., αλλά και τα πρόσθετα έσοδα από δικαιώματα ρύπων, λόγω επαναλειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει ένα πακέτο 3 δισ. ευρώ με παρεμβάσεις σε ρεύμα,υγρά καύσιμα, αλλά και ενίσχυση του εισοδήματος των πιο οικονομικά ευάλωτων πολιτών.

  Το πακέτο αυτό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς, στην πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, στις 21 Αυγούστου. Η αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οικονομικού εξαμήνου και θα έχει και οικονομικό αντικείμενο για την Ελλάδα.

  Η επιτυχία της θα οδηγήσει στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 645 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων, κλείνοντας και τυπικά το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Άλλα θέματα συζήτησης σε αυτήν την αξιολόγηση θα είναι η τελική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από το παλιό νόμο Κατσέλη, η προώθηση των πλειστηριασμών και η εκκαθάριση προς τις τράπεζες των καταπτώσεων εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια ιδιωτών. Επίσης, θα συζητηθούν ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, των εκκρεμών συντάξεων, η πρόοδος στο κτηματολόγιο, και τις αλλαγές σε Παιδεία και Δικαιοσύνη.

  Μέσα στον μήνα, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει και επίσημα την δεύτερη δόση από το Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία αφορά επιχορηγήσεις ύψους 1,97 δισ. ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει τα 25 ορόσημα που την συνοδεύουν. Η δόση αναμένεται να μπει στα δημόσια ταμεία, πριν από το τέλος του χρόνου.

  Τα μέτρα του 2023

  Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθεί και η επεξεργασία του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2023, όπου θα περιγράφεται η οικονομική πολιτική για την επόμενο χρονιά. Ο Προϋπολογισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει, εκτός από την επαναφορά της οικονομίας σε πρωτογενές πλεόνασμα και νέα παρεμβάσεις όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις για περίπου 700.000 συνταξιούχους και - ίσως- πρόβλεψη και για την πληρωμή αναδρομικών από επικουρικές και δώρα, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

  Σε πιο αναλυτική μορφή, τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, αλλά και οι προβλέψεις μέχρι και το 2026, θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2023 - 2026, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να σταλεί στις Βρυξέλλες και αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

  Το διεθνές περιβάλλον

  Όλα αυτά, σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. Τόσο οι χώρες της ΕΕ, όσο και οι αγορές, περιμένουν το επόμενο επεισόδιο του θρίλερ με το ρωσικό φυσικό αέριο, όταν στον Ευρωπαϊκό Βορρά θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία.

  Η ΕΚΤ θα προχωρήσει κανονικά στην δεύτερη διαδοχική αύξηση των βασικών επιτοκίων του ευρώ, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει το πληθωρισμό. Το ερώτημα είναι εάν και η δεύτερη αύξηση επιτοκίων θα είναι 0,5% ή θα είναι τελικά μεγαλύτερη, αν κριθεί απαραίτητο.

  Επίσης, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στην Πράγα, στις 9 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθεί η πορεία των οικονομιών της ΕΕ εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, αλλά και η προοπτική για το 2023.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ