Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Αυγ-2022 11:40

  Eispraxis: Έρχεται από Σεπτέμβριο το υπερόπλο της ΑΑΔΕ για τους οφειλέτες του Δημοσίου

  Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Από το Σεπτέμβριο βάζει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης των οφειλών πολιτών προς την εφορία, με την ονομασία "Eispraxis", με στόχο να εντοπίσει αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. 

  Το νέο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του.

  To "Eispraxis" θα μπορεί να αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, από το σύστημα "Εργάνη", το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών.

  Στη συνέχεια και αφού θα κάνει ανάλυση των στοιχείων, θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Επίσης θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων. 

  Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία που θα συλλέγονται, θα επιλέγονται υποθέσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου με σκοπό την προτεραιοποίηση των πλέον εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών της φορολογικής διοίκησης. Θα παρακολουθείται η πορεία και το είδος των οφειλών καθώς και οι ενέργειες για την είσπραξή τους.

  Θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο για την εικόνα του οφειλέτη και των οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων και η λήψη κατάλληλων μέτρων.

  Τέλος, θα υπάρξει αυτοματοποιημένη διαδικασία επιστροφών και συμψηφισμών από διάφορες πηγές (φορολογικά χρέη, ασφαλιστικά χρέη, τελωνεία, παρακράτηση μέσω φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο. 

  Οι δυνατότητες του Eispraxis 

  Σύμφωνα με την απόφαση Πιερρακάκη, προβλέπεται η διάθεση των ακολούθων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα Eispraxis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

  α) Από το Μητρώο των Πολιτών θα είναι εφικτή  λήψη Πιστοποιητικού Οικογενειακής Κατάστασης και ειδικότερα:
  Πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών  με προσωπικά στοιχεία
  Αναζήτηση οικογενειακών μερίδων πολίτη και γονέων
  Λήψη γραμμογραφημένων εγγραφών της οικογενειακής κατάστασης και των τέκνων (ανήλικα και ενήλικα) ενός πολίτη, ανεξαρτήτως οικογενειακής μερίδας

  β) Η διάθεση των στοιχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί:
  Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Φ.Μ.
  Με βάση έναν συγκεκριμένο Α.Μ.Κ.Α.
  Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία,
  Αναζήτηση με προσωπικά στοιχεία και ημερομηνία θανάτου,

  γ) Από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ που διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αναζητούνται πληροφορίες με βάση:
  ΑΦΜ
  Στοιχεία εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου για μια συγκεκριμένη ημερομηνία με βάση τον ΑΦΜ του εργαζόμενου

  δ) Η τρέχουσα εργασιακή κατάσταση με τη μέθοδο αναζήτησης βάσει ΑΦΜ του εργαζομένου.

  ε) Βασικές Πληροφορίες από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  στ) "Στοιχεία Διοικητικού Συμβουλίου Επιχείρησης" από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τη μέθοδο "Μέλη του ΔΣ ενός Νομικού Προσώπου".

  ζ) "Επιβεβαίωση Στοιχείων από Μητρώο Γ.Ε.ΜΗ." από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
  Έλεγχος ΑΦΜ και Αριθμού Μητρώου Γ.Ε.ΜΗ.
  Έλεγχος ύπαρξης ΑΦΜ στο μητρώο Γ.Ε.ΜΗ.

  η) διαδικτυακή υπηρεσία "Αναζήτηση στοιχείων Σύστασης Εταιρειών στην ΥΜΣ" από το πληροφοριακό σύστημα Γ.Ε.ΜΗ. με τις ακόλουθες μεθόδους:
  Λήψη στοιχείων εταιρειών με μέρος της επωνυμίας τους
  Λήψη στοιχείων εταιρειών με βάση την ημερομηνία σύστασης.

  Από την πλευρά της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει την υποχρέωση τήρησης μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και κατ' ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ