Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιουλ-2022 13:58

  Απέτυχε η πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων "Αριάδνη" ύψους 5,2 δισ.

  Απέτυχε η πώληση του πακέτου κόκκινων δανείων "Αριάδνη" ύψους 5,2 δισ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15:31

  Μόνο δύο προσφορές με χαμηλότερο τίμημα από το εκτιμώμενο των 700 εκατ. ευρώ και χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο 97.000 δανείων εκτός Ηρακλή από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

  Το διοικητικό συμβούλιο της PQH, που είχε αναλάβει ως ειδικός εκκαθαριστής τη διαχείριση και πώληση του μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου δανείων ύψους 5,2 δισ. ευρώ, αποφάσισε ότι ο διαγωνισμός για την τιτλοποίηση κατέληξε άγονος.

  Σημειώνεται ότι στις 15 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η φάση των δεσμευτικών προσφορών και η απόφαση λήφθηκε σήμερα. Ωστόσο, βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος για την υποβολή αρχικών προσφορών και κατόπιν δεσμευτικών, παρατηρήθηκε καθυστέρηση 8 μηνών λόγω παρατάσεων.

  Πρόκειται για την πώληση δανείων με την ονομασία "Αριάδνη", η οποία περιλαμβάνει 97.000 δάνεια από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες. Η λογιστική αξία των δανείων ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές απαιτήσεις (μαζί με τόκους, κλπ) σε 14 δισ. ευρώ. Το 60% του χαρτοφυλακίου περιλαμβάνει επιχειρηματικά δάνεια ενώ το μεγαλύτερο μέρος του είναι καλυμμένο με εμπράγματες εξασφαλίσεις.

  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του εκκαθαριστή PQH, μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2022 θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί οι μη δεσμευτικές προσφορές και έως τον Μάιο οι δεσμευτικές. Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν αξιολόγηση και υπογραφή της συναλλαγής. Τελικά, στις 15 Ιουλίου, το Δ.Σ. της PQH έκρινε ότι οι δύο προσφορές που υποβλήθηκαν δεν ήταν δεσμευτικές, ενώ ήταν αρκετά χαμηλότερες από το τίμημα, το οποίο είχε υπολογιστεί γύρω στα 700 εκατ. ευρώ.

  Το μέγεθος της συναλλαγής (Αριάδνη) είχε συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των εταιρειών διαχείρισης και επενδυτικών κεφαλαίων. Αρκεί να αναφερθεί ότι συνολικά η Morgan Stanley έστειλε την ενημέρωση σε 30 επενδυτές και 13 έδωσαν το "παρών".

  Όμως, οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επιδεινώθηκαν μετά τον Φεβρουάριο μείωσαν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο. Έτσι, δόθηκε η μέγιστη δυνατή ευελιξία, με παρατάσεις και με άλλους τρόπους, χωρίς αποτέλεσμα.

  Σύμφωνα με ενημέρωση της PQH προς τους δημοσιογράφους, θα συνεχίσει τη διαχείριση και την εξεύρεση λύσης ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση, είτε επαναλαμβάνοντας τον διαγωνισμό είτε δημιουργώντας μικρότερα χαρτοφυλάκια, είτε εξετάζοντας άλλους τρόπους.

  Υπενθυμίζεται ότι η PQH έχει ολοκληρώσει με επιτυχία και έχει αναλάβει κι άλλες μεγάλες συναλλαγές, όπως αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή του χαρτοφυλακίου "Αίoλος”, που είχε προηγηθεί, λογιστικής αξίας 1,075 δισ. ευρώ, στην Intrum τον Μάιο του 2020.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ