Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουλ-2022 07:35

  ΤΑΙΠΕΔ: Στο Χρηματιστήριο το αεροδρόμιο της Αθήνας, ακριβά διόδια στην Αττική Οδό στις ώρες αιχμής

  ΤΑΙΠΕΔ: Στο Χρηματιστήριο το αεροδρόμιο της Αθήνας, ακριβά διόδια στην Αττική Οδό στις ώρες αιχμής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Στην πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αναφέρθηκαν διεξοδικά, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. 

  Τα δύο ανώτατα στελέχη του Ταμείου υποστήριξαν ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται αξιοσημείωτη πρόοδος σε σειρά έργων, είτε σε επίπεδο ωρίμανσης, είτε σε επίπεδο κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. 

  Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ξεχώρισαν αρκετές ειδήσεις, όπως η διαφαινόμενη είσοδος του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος" στο Χρηματιστήριο, το διαφορετικό μοντέλο εφαρμογής διοδίων στη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού (τιμές διοδίων ανάλογα με τις ώρες αιχμής), η μετάθεση του οικονομικού κλεισίματος της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, η αναβάθμιση των Canadair, η προμήθεια νέου ιπτάμενου στόλου πυρόσβεσης, η ανακαίνιση νοσοκομείων κ.ά. 

  Στο Χρηματιστήριο οδεύει το αεροδρόμιο της Αθήνας

  Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης του αεροδρομίου της Αθήνας, όπως ανέφερε η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, οδηγεί το Ταμείο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής στην εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου.

  Το ΤΑΙΠΕΔ προκρίνει πλέον την ακύρωση της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας (εκχώρηση του 30%) και την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο. 

  Ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του 30% του ΔΑΑ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 30%, το Υπερταμείο το 25%, οι Καναδοί της PSP το 40% και η οικογένεια Κοπελούζου το 5%) έχει "παγώσει" από το ξεκίνημα της πανδημίας, με 9 σχήματα να παραμένουν στη διαδικασία. 

  Πριν την πανδημία, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι για το 30% του αεροδρομίου το ΤΑΙΠΕΔ δύναται να εισπράξει από 1,5 έως 2,0 δισ. ευρώ.

  Άξιο αναφοράς είναι ότι, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρθηκε χθες με τα καλύτερα λόγια στο αεροδρόμιο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι τυχόν είσοδός του στο Χρηματιστήριο θα προσδώσει δυναμική στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. 

  Διόδια ανάλογα με την κίνηση στην Αττική Οδό 

  Εκτός από το αεροδρόμιο της Αθήνας, εμβληματικό asset του ΤΑΙΠΕΔ είναι και η Αττική Οδός. 

  Στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους προεπιλεγέντες επενδυτές στο VDR. 

  Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανάρτηση του αρχικού σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης θα γίνει το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και η υποβολή των οικονομικών προσφορών αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

  Το αξιοσημείωτο είναι ότι η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού θα περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο διοδίων, τα οποία θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ώρες αιχμής. 

  Σχετικά με τις 8 δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στην Αττική Οδό, το Ταμείο εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένο από τον αριθμό και την ποιότητα των σχημάτων, τονίζοντας ότι σε σχέση με τη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδοτικών κεφαλαίων από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, δεν θα εξαιρεθεί κανένα από τα σχήματα από τη συνέχιση της διαδικασίας. 

  Εως αρχές 2023 η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού 

  Στην Εγνατία Οδό απομένει η ολοκλήρωση των χρηματοδοτικών και κατασκευαστικών συμφωνιών και η κατάθεσή τους, μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού, στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

  Το τρέχον οικονομικό περιβάλλον, με τις "πιέσεις" που ασκούνται στα επιτόκια δανεισμού, έχει δημιουργήσει ορισμένα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της συναλλαγής να αναμένεται στις αρχές του 2023. Σημειώνεται ότι πλειοδότης της 35ετούς παραχώρησης της Εγνατίας Οδού έχει ανακηρυχθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – EGIS PROJECTS. 

  Οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια 

  Στη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία οικονομικού κλεισίματος, με απώτερη ημερομηνία εντός του Σεπτεμβρίου. 

  Αντίστοιχα, στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου αξιολογούνται συμπληρωματικές επιλογές ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου της επένδυσης, σε συνέχεια της απόφασης της ΡΑΕ που ορίζει το αποδεκτό ύψος της κοινωνικοποίησης. 

  Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη αναρτηθεί στο VDR και αναμένονται τα σχόλια των ενδιαφερόμενων επενδυτών. 

  Τέλος, για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως αναφέρεται και στο Asset Development Plan, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, αν και οι ευρύτερες συνθήκες και η αβεβαιότητα που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ενέργειας δεν ευνοούν τον όποιο σχετικό σχεδιασμό. 

  Όλα ανοιχτά για ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

  Για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, το Ταμείο αρκέστηκε να σημειώσει ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν αποφάσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο στις δύο εταιρείες (11% στην ΕΥΔΑΠ και 16% στην ΕΥΑΘ). 

  Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί απόφαση του ΣτΕ, η οποία ορίζει την επιστροφή του πραγματικού ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου και της διοίκησης των δύο εταιρειών απευθείας στο δημόσιο.

  Σχετικά με αυτό, το Υπερταμείο υποστήριξε, πριν από λίγες ημέρες, ότι αναμένεται η κατάθεση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα "αντιμετωπίσει" την απόφαση του ΣτΕ, ικανοποιώντας τα κριτήρια συνταγματικότητας, αλλά διατηρώντας, παράλληλα την κυριότητα των εταιρειών στο Υπερταμείο. 

  Σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για τα ακίνητα 

  Στον τομέα των ακινήτων, το ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για τον πρώην εργοταξιακό χώρο στο Αντίρριο. 

  Επίσης, άμεσα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή για τις Γούρνες Ηρακλείου και το ακίνητο στον Ταύρο. 

  Για το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας εκκρεμεί η ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

  Σχετικά με τα ακίνητα με ιαματικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα θα παραδοθεί το πρώην Ξενία στην Κύθνο και το δικαίωμα αξιοποίησης 2 ιαματικών πηγών στον επενδυτή. 

  Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για το ακίνητο της Λουτρόπολης στα Καμένα Βούρλα, ενώ αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Θερμοπυλών και την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη. 

  Οι ενέργειες της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ 

  Αντίστοιχα, όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή εκδήλωση, και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ ωριμάζει σειρά έργων / διαγωνισμών για την ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και για την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος, όπως οι καθαρισμοί δασών, η αναβάθμιση των υποδομών υγείας και η υποστήριξη του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού. 

  Εντατικοποιούνται οι καθαρισμοί δασών 

  Από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις που υπερβαίνουν τα 43 εκατ. ευρώ. Σε 40 περιοχές σε όλη τη χώρα γίνονται εργασίες. 

  Συνολικά, όπως επισημάνθηκε, θα καθαριστούν 80.000 στρέμματα, ενώ θα υπάρξει συντήρηση και διάνοιξη σε σχεδόν 12.000 χλμ. δασικών δρόμων και 1.600 χλμ. αντιπυρικών ζωνών. 

  ΓΓ ΣΔΙΤ – Στρατηγικές επενδύσεις

  Σε φάση κατακύρωσης αναδόχου βρίσκεται ο διαγωνισμός για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΓΓ ΣΔΙΤ, ύψους 1,73 εκατ. ευρώ. Το έργο ωρίμασε σε χρόνο-ρεκόρ (2 μήνες). 

  Επίσης, σε φάση κατακύρωσης οδεύει ο διαγωνισμός για το ΟΠΣ για τη διαχείριση των ελέγχων της αγοράς. 

  Ακόμη, έως το τέλος του 2022, θα ολοκληρωθεί η ανάδειξη του αναδόχου για το επιχειρησιακό κέντρο συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων εποπτείας της αγοράς. 

  Αντίστοιχα, έως το τέλος Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για την παροχή διοικητικής υποστήριξης στο Ελεγκτικό Έργο της ΔΙΜΕΑ και έως το τέλος Ιουλίου, η δημοπράτηση των έργων για την προμήθεια οχημάτων για ελέγχους, οικίσκων και 3D scanners για έλεγχο εμπορικών φορτίων. 

  Πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ (Πολιτική Προστασία)

  Αρχές Αυγούστου αναμένεται η έναρξη του διαγωνισμού για πτυσσόμενες γέφυρες για τον Ελληνικό Στρατό, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ (είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης). 

  Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων, ύψους 65 εκατ. ευρώ. 

  Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων, ύψους 37 εκατ. ευρώ. 

  Έχουν προσδιοριστεί οι πρώτοι 12 αρχαιολογικοί χώροι για την εγκατάσταση συστημάτων πυρανίχνευσης, ύψους 27 εκατ. ευρώ. 

  Τέλος, εντός του Φθινοπώρου θα "τρέξουν" οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αναβάθμιση των Canadair και την προμήθεια νέου ιπτάμενου στόλου πυρόσβεσης.

  Προχωρά η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ

  Στο ΟΑΚΑ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος και εντός του Αυγούστου υπογράφεται η σύμβαση για την επιθεώρηση μεταλλικών κατασκευών και τη μελέτη στατικής επάρκειας. 

  Σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για την προμελέτη που αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου (εκτιμώμενη ολοκλήρωση στο πρώτο τρίμηνο του 2023). 

  "Μεταμορφώνεται" η Αθηναϊκή Ριβιέρα

  Το έργο αφορά στην κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου συνολικού μήκους 22 χλμ. 

  Οριστικοποιείται η μελέτη για τη χάραξη, η οποία έχει συμφωνηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι). 

  Έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) και αναμένεται έγκριση. 

  Ανακαίνιση και αναβάθμιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας 

  Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων σε πέντε νοσοκομεία, με την ολοκλήρωση της αδειοδότησης και της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης. Αυτά είναι τα: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και Άγιος Παύλος Θεσσαλονίκης. 

  Ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός (εκκρεμεί η ανάδειξη αναδόχων) για τη συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και μελετητών. 

  Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εκπόνηση μελετών για τον Ευαγγελισμό, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και για 156 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. 

  Διαγωνισμοί για ερευνητικά κέντρα

  Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός με την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων και εντός του μήνα θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις μελέτες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση, την ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και την ανέγερση νέων για τα εξής ερευνητικά κέντρα: Αθηνά, Φλέμινγκ, Παστέρ, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. 

  Αναβάθμιση και επέκταση βιομηχανικών πάρκων

  Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη Συμβούλου που θα εκπονήσει την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και τον σχετικό οδηγό της δράσης. Εκκρεμεί η οριστικοποίηση και η έγκριση της πρόσκλησης. 

  Αξιοποίηση πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη 

  Αναμένεται έγκριση της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ για την ωρίμανση του έργου και τη διενέργεια διαγωνισμού. 

  Στη Θεσσαλονίκη, κεντρική στόχευση παραμένει η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο Γκόνο, σε έκταση 672 στρεμμάτων. Ο διαγωνισμός θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης. 

  Δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου (logistics) για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα

  Αναμένεται έγκριση του τεχνικού δελτίου από την ΕΥΣΤΑ για τη μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα στην περιοχή της Φυλής. 

  Στο πλαίσιο του έργου, προχωράει η ωρίμανση του χώρου υποδοχής και η προετοιμασία για τη διενέργεια διαγωνισμού για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. 

  Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας εξασφαλίσει 20 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πρόκειται να αναλάβει την ωρίμανση του ακινήτου με όρους δόμησης, χρήσης γης κ.ά., ώστε το έργο να προκηρυχθεί, μέσω ΣΔΙΤ ή παραχώρησης, εντός του 2023.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ