Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Ιουλ-2022 14:35

  Κοστέλο: Η Ελλάδα είναι στους πρωτοπόρους υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

  Κοστέλο: Η Ελλάδα είναι στους πρωτοπόρους υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλιου

  Την καλή πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης παραδέχθηκε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Δημοσιονομικής Πολιτικής της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο από το συνέδριο του Economist.

  Το γνωστό από παλιά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που προηγούνται στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε μάλιστα ότι από τη συνολική πορεία υλοποίηση του προγράμματος, οι χώρες που έχουν την καλύτερη υλοποίηση είναι αυτές που έχουν περισσότερο ανάγκη τα χρήματα του Ταμείου.

  Πρόσθεσε πάντως ειδικά για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο ρυθμό την εφαρμογή του προγράμματος της, καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα, μέχρι και το τέλος του 2023 έχει να λάβει πόρους περίπου 8 δισ. ευρώ, πόροι υπερπολύτιμοι για την υπέρβαση και της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης. 

  Ο Ντέκλαν Κοστέλο δήλωσε ικανοποιημένος και από την πορεία όλων των εθνικών προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, παρότι το εγχείρημα του Ταμείου είναι τελείως νέο για την ΕΕ, υπάρχουν πλέον 27 εγκεκριμένα εθνικά προγράμματα και μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 το Ταμείο έχει κάνει πληρωμές περίπου 100 δισ. ευρώ σε χώρες δικαιούχους.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παράτασης υλοποίησης του Ταμείου ανάπτυξης. "Δεν υπάρχει περιθώριο παράτασης, οι πληρωμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2026", είπε χαρακτηριστικά. Ειδικά για την Ελλάδα, τόνισε ότι έχει πάρει ήδη την πρώτη δόση ύψους 3,6 δισ. ευρώ, θα κάνει την δεύτερη αίτηση για μια δόση 1,97 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και μπορεί να διεκδικήσει άλλη μια δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Τόμας Βίζερ

  Ο πρώην πρόεδρος της ομάδας εργασίας του Eurogroup (EWG) Τόμας Βίζερ, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, τόνισε την προσπάθεια που έχει κάνει η Ελλάδα για να υπερβεί την οικονομική κρίση, αλλά στάθηκε στο θέμα της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης. 

  Τόνισε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν την απόδοση της δημόσιας διοίκησης που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ταχεία και ολοκληρωμένη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. 


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ