Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 05-Ιουλ-2022 20:30

    Έρχεται νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από μεγάλο οίκο αξιολόγησης

    Τι φέρνει η αναθεώρηση της ανάπτυξης κοντά στο 8% του ΑΕΠ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Τάσου Δασόπουλου 

    Μια ακόμη αναβάθμιση "έκπληξη" του αξιόχρεου της χώρας, μια βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική, αναμένεται την Παρασκευή, 8 Ιουλίου, από τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης, την αμερικανική Fitch.

    Οι πληροφορίες που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα θέλουν τον τρίτο μεγαλύτερο οίκο αξιολόγησης να κάνει την Παρασκευή αυτό που δεν έκανε τον Ιανουάριο, κατά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας για το 2022: Να προχωρήσει δηλαδή στην αναβάθμιση κατά μια βαθμίδα της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας από τη βαθμίδα ΒΒ στη βαθμίδα ΒΒ+, αλλάζοντας ταυτόχρονα την προοπτική της οικονομίας, από "θετική" σε "σταθερή". 

    Στην εξέλιξη αυτή συνηγορούν η ανάκαμψη τύπου V της ελληνικής οικονομίας, με ανάπτυξης που έφτασε το 2021 το 8,3%, η απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και η προοπτική να ξεπεράσει το 3% σε επίπεδο έτους. Θα βοηθήσει επίσης το γεγονός ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 206,3% το 2020, στο 193,3% το 2021 και θα αποκλιμακωθεί περαιτέρω στο 185% το 2022. 

    Τα προαπαιτούμενα της αναβάθμισης, όπως τα ανέφερε η ίδια η Fitch στην έκθεσή του Ιανουαρίου όταν είχε αναβαθμίσει μόνο τις προοπτικές της οικονομίας από "σταθερές" σε "θετικές", συμπληρώνουν άλλα δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2021 ήταν σημαντικά καλύτερο του αναμενόμενου καθώς τόσο το δημοσιονομικό, όσο και το πρωτογενές έλλειμμα, ήταν μικρότερο του αναμενόμενου κατά 2% του ΑΕΠ. Για φέτος αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 3% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023, ο στόχος είναι η ελληνική οικονομία, να περάσει ξανά σε πρωτογενές πλεόνασμα. 

    Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων υποχώρησε από 12,1% στο τέλος του πρώτου τριμήνου του χρόνου με προοπτική να μειωθούν περαιτέρω, σε μονοψήφιο ποσοστό, μέχρι και το τέλος του χρόνου. 

    Τέσσερις αξιολογήσεις 

    Μέχρι στιγμής, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας μια θέση κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, είναι δύο από μεγάλους οίκους, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και από δύο μικρότερους. 

    Από τους "μεγάλους" έχουν αναβαθμίσει την Ελλάδα η Standard & Poor's (ΒΒ+) τον περασμένο Απρίλιο και η DBRS (ΒΒ High) τον Μάρτιο. Από τους μικρότερους οίκους, είχαμε στις 20 Ιουνίου την αναβάθμιση της οικονομίας στη βαθμίδα ΒΒ+ από τον ιαπωνικό οίκο R&I και αρκετά νωρίτερα τον Σεπτέμβριο του 2021, από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης Scope Ratings. 

    Ο μόνος οίκος που έχει "παγώσει" τις αξιολογήσεις του για την Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2020 είναι ο οίκος Moody's ο οποίος διατηρεί από τότε την Ελλάδα στην βαθμίδα Ba3 , δηλαδή τρεις βαθμίδες κάτω από την ελάχιστη επενδυτική.

    Η επίτευξη της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας (BBB-) έχει χαρακτηριστεί εθνικός στόχος για την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, από την αρχή του χρόνου, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε δύο σημαντικά βήματα. Τον Απρίλιο, αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, το υπολοίπου του 1,8 δισ. από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ έχει εξασφαλίσει ήδη την υποστήριξη του Eurogroup και του μεγαλύτερου πιστωτή της, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την έξοδο της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 21 Αυγούστου. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ