Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Ιουλ-2022 21:00

  Τα σενάρια για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

  Τα σενάρια για την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου  

  Τις περιόδους νηνεμίας, ανάμεσα στην τρικυμία που σαρώνει την ευρωπαϊκή οικονομία, θα αναζητήσει το υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει το πρόγραμμα δανεισμού των 12 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει για φέτος από το τέλος του 2021.

  Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι και το Σεπτέμβριο, έχει δύο αυξήσεις των βασικών επιτοκίων του ευρώ και έναν μηχανισμό που θα περιορίζει την αύξηση των spread των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, κυρίως της Ελλάδας, της Ιταλίας, αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά χρέους. 

  Προς το παρόν, ακόμη και η ανακοίνωση του νέου μηχανισμού έχει λειτουργήσει θετικά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε σημαντικά πάνω από 1% μέσα σε περίπου 15 ημέρες. Πριν την ανακοίνωση των σχεδίων για τον μηχανισμό στα μέσα Ιουνίου, η απόδοση του 10ετούς έφτασε το 4,7%, για να υποχωρήσει σταδιακά ως το 3,5% την περασμένη Παρασκευή. 

  Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21 του μήνα μαζί με την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ανάλογα με τα όρια και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από την Κεντρική Τράπεζα, το νέο αυτό "εργαλείο" θα δοκιμαστεί και στην πράξη από τις αγορές, τόσο πριν, όσο και μετά την εφαρμογή του. Συνεπώς τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως τα ελληνικά, που δεν έχουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα και τα ιταλικά (με δεδομένο ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα) θα πρέπει να περιμένουν ισχυρή πίεση από τις αγορές. 

  Τα σχέδια για τον δανεισμό 

  Με όλα αυτά τα δεδομένα τα σχέδια για δανεισμό δεν μπορούν να είναι δεδομένα, αλλά θα μεταβάλλονται κάθε μέρα, ανάλογα με τις συνθήκες. Το πλαίσιο θα είναι να μην υπάρξουν εκδόσεις ομολόγων στις οποίες οι επενδυτές που θα τοποθετηθούν θα χάσουν, σε λίγες μέρες, μέρος των χρημάτων τους. Τούτο με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν δανείζεται ακόμη για να καλύψει άμεσες ανάγκες (αυτό μπορεί να γίνει μέσω των διαθεσίμων ύψους 39,5 δισ. ευρώ) αλλά για να ολοκληρώσει την αγορά ομολόγων της, η οποία κατέρρευσε με την 8ετή οικονομική κρίση και την αναγκαστική έξοδο της χώρας από τις αγορές. 

  Μέχρι στιγμής, από τα 12 δισ. ευρώ του προγράμματος δανεισμού που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ έχει δανειστεί, από κανονικές εκδόσεις, τα 5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα ο Οργανισμός έχει προχωρήσει και σε μια σειρά διαχειριστικών πράξεων που ενισχύουν την ρευστότητα παλαιότερων τίτλων του PSI. Τέτοιες διαχειριστικές κινήσεις δεν αποκλείεται να δούμε και το επόμενο διάστημα, ανάλογα με τις διαθέσεις των επενδυτών. 

  Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ θεωρούν δύσκολο να δούμε κάποια κοινοπρακτική έκδοση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως εξηγούν, θα πρέπει να ξέρουμε την αντίδραση των αγορών και στη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ - η οποία μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερη από τις 50 μονάδες βάσης - πριν ληφθούν αποφάσεις.

  Μάλιστα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο επίπεδο αγοράς και επιτοκίων, οι ίδιες πηγές βάζουν πλέον ένα ερωτηματικό και στο ενδεχόμενο έκδοσης "πράσινου" ομολόγου, όπως είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου. Εκτός από την αστάθεια στις αγορές, το ερωτηματικό αφορά και την σκοπιμότητα ενός τέτοιου ομολόγου, με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό θα πρέπει να "τρέξει" και το REPowerEU, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κυρίως με χαμηλότοκα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, να χρηματοδοτήσει δηλαδή πράσινες επενδύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ