Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 16:01

  Τι θέλει η Αθήνα από τον μηχανισμό "ασπίδα" της ΕΚΤ

  Τι θέλει η Αθήνα από τον μηχανισμό "ασπίδα" της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την εφαρμογή του νέου "κόφτη" της ΕΚΤ για τα spread των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, ενόψει της πρώτης αύξησης των επιτοκίων μέσα στον μήνα, περιμένει με ανυπομονησία η Αθήνα, καθώς τα ελληνικά είναι τα μόνα ευρωπαϊκά ομόλογα, που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα. 

  Το ΥΠΟΙΚ φοβάται ότι αν οι κανόνες για την παρέμβαση της ΕΚΤ δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, τότε οι αγορές θα δοκιμάσουν να τεστάρουν την ΕΚΤ, ασκώντας υπερβολική πίεση στους "αδύναμους κρίκους" της Ευρωζώνης: Την Ιταλία και την Ελλάδα. Η γειτονική χώρα θα αντιμετωπίσει συγκριτικά μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς για το επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέος ύψους 204 δισ. ευρώ. Συνεπώς αν τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται συνέχεια μπορεί να βρεθεί ενώπιον μιας κρίσης χρέους. 

  Η Ελλάδα έχει διαφορετικό πρόβλημα. Ως γνωστόν διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 39,5 δισ. ευρώ και δυνητικά μπορούν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περισσότερο από τρία χρόνια (με δεδομένες τις πολύ χαμηλές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες). Ωστόσο, θα πρέπει να υποστηρίξει και αυτούς οι οποίοι εμπιστεύτηκαν ξανά τους ελληνικούς τίτλους από το 2019, μετά από μια μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, αν δουν την επένδυσή τους να χάνει την αξία της. Επιπλέον, για την Ελλάδα υπάρχει και ο φόβος ότι λόγω της έλλειψης της επενδυτικής βαθμίδας, η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού να φτάσει σε απαγορευτικά ύψη αποκλείοντάς την, έστω και προσωρινά , από τις αγορές.

  Η άμεση παρέμβαση 

  Το σχέδιο για "πρόδρομη" παρέμβαση της ΕΚΤ από σήμερα στην αγορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Νότου που αποκάλυψε χθες το Reuters, έχει ηρεμήσει την αγορά, με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί χθες μετά το μεσημέρι στο 3,66% από 3,80% που ήταν μια μέρα πριν. Αντίστοιχα η απόδοση στο ιταλικό δεκαετές υποχώρησε στο 3,4% από το 3,65% που ήταν την Τετάρτη.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, η στήριξη θα προκύψει από μια "ευελιξία" στις επανεπενδύσεις που προβλέπεται για τα ομόλογα που αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του PEPP. Αντί να εφαρμόσει οριζόντια την επαναγορά χρέους όπως είχε συμφωνηθεί, θα την διακόψει για τις χώρες που δεν έχουν πρόβλημα αύξησης επιτοκίων (όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία) και θα εισπράττει το τίμημα των ομολόγων. Με τα χρήματα αυτά, θα αγοράζει ομόλογα της Ιταλίας, της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για να μην αυξηθούν υπερβολικά τα spread έναντι του γερμανικού Bund. Ωστόσο και αυτό αφορά μια πρόσκαιρη λύση που μπορεί να καλύψει το κενό μέχρι η ΕΚΤ, να πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την τελική μορφή της παρέμβασης που θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα. Τούτο διότι, με το ενδιάμεσο καθεστώς η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, θα αρχίσει να σωρεύει ιταλικά, ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό για μεγάλο χρονικό διάστημα . 

  Τούτο, με δεδομένο ότι αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 Ιουνίου, τις ανακοινώσεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων και της δημιουργίας ενός εργαλείου εξισορρόπησης των spread του Ευρωπαϊκού Νότου, ήρθαν και οι πρώτες αντιρρήσεις από τη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ, ζήτησε να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για τις όποιες παρεμβάσεις της ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, οι χώρες που θα ευνοηθούν από την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ, να δεσμευτούν και αυτές για την οικονομική τους πολιτική. Η διοίκηση της ΕΚΤ συμφώνησε αμέσως για να προχωρήσει το εγχείρημα και τώρα ξεκινά μια προκαταρκτική παρέμβαση χωρίς αυτές τις διασφαλίσεις. Συνεπώς , οι αποφάσεις για το νέο εργαλείο, θα πρέπει να έρθουν σύντομα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ